Papa najavio imenovanje 15 novih kardinala

Papa Benedikt XVI. je u srijedu na koncu opće audijencije najavio da će 24. ožujka održati konzistorij na kojem će imenovati 15 novih kardinala, 12 mlađih od 80 godina, ali među njima nema hrvatskog nadbiskupa Nikole Eterovića.

Prve kardinale za svoga pontifikata Benedikt XVI. je izabrao među onima na dužnostima koje uglavnom pokrivaju kardinali kao što su neke nadbiskupije ili dužnosti u rimskoj kuriji, a Eterović kao glavni tajnik Biskupskog sinoda na tom položaju ne mora biti kardinalom premda je to njegov prethodnik bio, ali je postao nakon više godina.

Među novim kardinalima je bivši osobni tajnik bivšega pape Ivana Pavla II., a sadašnji krakovski nadbiskup Stanislaw Dziwisz, zatim Joseph Levada, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, Slovenac Franc Rode, pročelnik Kongregacije za vjernike te nadbiskupi Bolonje, Karakasa, Bordeauxa, Toleda, Bostona i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon tog konzistorija kardinala s manje od 80 godina, dakle onih koji mogu sudjelovati na eventualnoj konklavi odnosno birati i biti birani za novoga papu, bit će u kardinalskom zboru točno 120 koliko je odredio da ih treba biti još papa Pavao VI.(Hina)xstom ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara