Papa organizirao prijem u povodu 100. putovanja

IVAN PAVAO II. primio je u četvrtak, u dvorani Clementina apostolske palače u Vatikanu, sudionike stotog putovanja izvan Italije i svoje najbliže suradnike te im se zahvalio na prisutnosti i svemu što su učinili da bi omogućili ta putovanja u njegovih 25 godina pontifikata.

Kardinal Roberto Tucci, jedan od prvih organizatora putovanja Ivana Pavla II., nabrojio je kako je tijekom tih 100 putovanja, a stoto je bilo u Hrvatsku od 5. do 9. lipnja, Papa obišao 129 zemalja, a ako se računa i više posjeta jednoj zemlji onda je to bilo 201 puta tijekom kojih je održao 2399 govora.

Ukupno trajanje međunarodnih Papinih putovanja je 575 dana i 12 sati, a tijekom međunarodnih putovanja je prešao 1.160.113 kilometara. Praktički, Ivan Pavao II. je 29 puta obišao Zemlju ili 3 puta išao od Zemlje do Mjeseca i natrag.

Ivan Pavao II. je zahvalio prisutnima, među kojima je bilo sedam kardinala, na čelu s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Angelom Sodanom, te više biskupa među kojima i hrvatski mons. Martin Vidović. Tu je bilo i pedesetak novinara koji su pratili Papu na stotom putovanju, među kojima i jedini hrvatski novinar Silvije Tomašević. Pap je svim prisutnima zahvalio na organiziranju i potpori svojih putovanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom tih putovanja osjetio sam se hodočasnikom koji hodočasti svetilište Božjeg naroda. U tom svetilištu mogao sam vidjeti Isusov lik koji puta s bolom, kao na križu, a i koji puta sjajnim kao svjetlo kao na uskršnje jutro", rekao je Papa.

U dvoranu Clementinu Papa je ušao uz pratnju orkestra koji je svirao "Toli tolindo", a zatim je sve osobno pozdravio, blagoslovio ih i predao im posebnu medalju, na kojoj s jedne strane piše "Ioannes Paulus PP. II. Anno XXV" a sa druge strane "Croatia 5.-9.VI 2003. Centesimus AP. Iter". Na prvoj strani medalje je lik Ivana Pavla II., a na poleđini je crkva Svetog Petra s Papinskim grbom.

Papa Ivan pavao Drugi već se 22. lipnja sprema na novo sto i prvo putovanje, ovoga puta u Banja Luku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara