Papa pozvao muslimane da se s kršćanima bore protiv terorizma

PAPA Benedikt XVI. zatražio je u subotu od muslimana da odbace "osvetoljubivost", "netoleranciju" i "nasilje" i zajedno se s kršćanima bore protiv terorizma, tijekom susreta u Koelnu s predstavnicima muslimanske zajednice u Njemačkoj.

Izrazivši nadu da će sve tri monoteističke vjeroispovijesti zajednički braniti mir, Papa je pozvao na odbacivanje "osvetoljubivosti" i "netolerancije" koji su temelj terorizma, te je izrazio želju da kršćani i muslimani prevladaju "pristranost" i "sektaštvo" kako bi odgovorili na "izazove našeg vremena".

U Njemačkoj živi približno tri milijuna muslimana, od čega su većina Turci.

Osim muslimanskim predstavnicima, koji su se s njime došli susresti u sjedištu nadbiskupije u Koelnu, poglavar Katoličke crkve obratio se cjelokupnom muslimanskom narodu koji, naglasio je on, dijeli s kršćanima "temeljne moralne vrijednosti".

Benedikt XVI., koji je u nekoliko navrata govorio protiv teorije sudara civilizacija, ocijenio je u subotu da "oni koji su smislili i organizirali" terorističke napade žele "zatrovati" odnose među muslimanima i kršćanima. Stoga je pozvao islamske vjerske čelnike neka se ne zadovolje osudom terorizma, kao što to već čine, već da porade na tome da iskorijene iz srca vjernika "osvetoljubivost", "netoleranciju", "nasilje".

Tom primjedbom je podsjetio da je velik dio terorista, nedavno uhićenih u Europi, odrastao u europskoj zemlji i ondje imao prve kontakte s islamom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je nadalje pozvao na zaštitu vjerskih sloboda i sloboda manjina posvuda u svijetu. Naglasio je da je "zaštita vjerske slobode stalni imperativ te da je poštivanje manjina neporeciv znak istinske civilizacije".

Muslimanski vjerski čelnici pozdravili Papin poziv na dijalog

Njemački muslimanski vjerski vođe, koji su se u subotu sastali s papom Benediktom XVI. u Koelnu, pozdravili su njegov poziv na dijalog.

Ridvan Cakir, predsjednik Turske islamske skupine DITIP kazao je "u vezi s međureligijskim dijalogom i radom na zaustavljanju terorizma, dijelimo vaše stajalište. U osnovi mnogo nam je toga zajedničko. Svatko bi se trebao usprotiviti terorizmu".

Nadeem Elyas, predsjednik Nacionalnog muslimanskog vijeća u Njemačkoj kazao je: "Sastanak nije bio puki kurtoazni potez, već znak da trebamo više hrabrosti i istine u oba smjera".

Muslimani se nadaju da će Papa "dijalog pretočiti u trajni forum s islamskim svijetom". Vrijeme je staviti točku na "mračno poglavlje naše zajedničke povijesti", dodao je.

Kardinal Karl Lehmann, predsjednik Njemačke katoličke biskupske konferencije kazao je da je sastanak protekao u ozračju razumijevanja te da je Papa naglasio da je "dijalog kršćana i muslimna od vitalne važnosti"

Njemačka ima 3.2 milijuna muslimana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara