PAPA PRIMIO BLAIRA I ZATRAŽIO NAPOR DA SE IZBJEGNE NAPAD NA IRAK

Papa Ivan Pavao Drugi primio je u subotu u privatnu audijenciju britanskg premijera Tonyja Blaira i zatražio ga da ´uloži sve moguće napore kako bi se izbjegle nove podjele i spriječila tragedija rata u Iraku´.

´Sveti Otac se nada da će za rješavanje teške situacije u Iraku biti uloženi svi mogući napori kako bi se izbjegle nove podjele u svijetu´, rekao je glasnogovornik Vatikana Joaquin Navarro-Valls.

´Ovaj je razgovor omogućio da se ponovno potvrdi potreba za suradnjom svih strana uključenih u iračku krizu i upotreba svih izvora međunarodnog prava kako bi se spriječila tragedija rata kojeg više strana ocjenjuju neizbježnim´, dodao je Navarro-Valls.

Suočen s žestokim protivljenjem u Velikoj Britaniji prema mogućoj intervenciji protiv Iraka, Blair je posljednji od svjetskih čelnika koji je posjetio Svetog oca kako bi s njim razgovarao o iračkoj krizi. Papu su u posljednjih nekoliko tjedana posjetili glavni tajnik UN-a Kofi Annan i zamjenik iračkog premijera Tarik Aziz.

Iako je Blair jedan od najžešćih saveznika SAD-a, a Sveti otac gorljivi protivnik moguće vojne intervencije protiv režima u Bagdadu, britanski je premijer nakon sastanka pokušao iznijeti zajednička im stajališta kazavši kako Papa ´nije sklon ratu osim ako to bude krajnje rješenje´.

Inače, Tony Blair je anglikanac, ali mu je supruga Cherie katolkinja, a svo četvero njihove djece su kršteni katolici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara