Papa primio u audijenciju 10 tisuća hrvatskih vjernika

Papa Ivan Pavao II. primio je danas u svečanu audijenciju u dvorani Pavla VI., u Vatikanu, deset tisuća hrvatskih hodočasnika, sudionika nacionalnog hrvatskog hodočašća koje se održava u znak zahvalnosti za sve što je Sveti Otac učinio za Hrvatsku. L

Hrvatski hodočasnici dočekali su Svetog Oca na ulasku u aulu s velikim oduševljenjem i pjesmom, a prvi mu se u ime svih njih obratio predvoditelj hodočašća, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Istaknuo je da je sve sinove i kćeri hrvatskog naroda u Rim privukla zahvalnost prema Svetom Ocu, zahvalivši se Ivanu Pavlu II. za sva tri pohoda Hrvatskoj, napose za treći pohod, u lipnju ove godine, koji je bio Papino 100. jubilarno putovanje izvan Italije.

Kardinal Bozanić zahvalio je također Svetom Ocu za sve hrvatske svece i blaženike koje je uzdigao na čast oltara, a među kojima se ističe blaženi mučenik, nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac.

"Sveti Oče, došli smo vam čestitati srebreni jubilej vaše papinske službe. Danas, u velikoj zahvalnosti stojimo pred darom vašeg pontifikata, koji je svojim 25-godišnjim služenjem dao neizbrisiv pečat našemu vremenu, a Crkvu je sigurnošću vjere hrabro izveo na pučinu trećeg tisućljeća", rekao je kardinal Bozanić.

Podsjetio je i na posebne veze hrvatskog naroda sa Svetom Stolicom još od 7. stoljeća, te je pozvao Papu da ponovno zazove blagoslov na našu crkvu, hrvatski narod i domovinu da taj blagoslov bude zalog za sve izazove u nadolazećim vremenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sveti Otac obraćajući se hrvatskim vjernicima poželio im je dobrodošlicu te zahvalio kardinalu Josipu Bozaniću, svim hrvatskim biskupima i svima nazočnima na ovom hodočašću.

Podsjetio je da se prvi put susreo s Hrvatima u početku svog pontifikata godine 1979., naglasivši kako je "providnost htjela da odredište njegova 100. apostolskog putovanja izvan Italije bude u Hrvatsku".

"To putovanje bilo je prigoda da vas učvrstim u vjeri za koju ste dali ovo lijepo svjedočanstvo, unatoč brojnim protivštinama i patnjama. Htio sam tako poduprijeti vašu nadu, često puta izloženu velikim kušnjama, ohrabriti vašu ljubav i potaknuti vas na ustrajnost u vašoj privrženosti Crkvi u novom ozračju slobode i demokracije, koje je uspostavljeno prije 13 godina", rekao je Ivan Pavao II. i dodao: "Moja je želja da gradite solidarno društvo koje je spremno pružiti potporu najsiromašnijima, društvo utemeljeno na vjerskim i ljudskim vrijednostima".

Sveti Otac posebno se založio za duh zajedništva u hrvatskom društvu i suodgovornost sviju, ističući da posebno moli za plemeniti hrvatski narod, mir, slogu i ustrajnost u zalaganju za opće dobro.

Nakon pozdravnih riječi, od kojih je dio izgovorio i Petar Rajić iz tajništva Svete Stolice, Papa je posebno blagoslovio hrvatske biskupe, predstavnike hrvatske Vlade, hrvatske diplomatske predstavnike pri Svetoj Stolici i u Italiji te 20-ak teških invalida, sudionika ovoga nacionalnog hodočašća.

(Hina) ta sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara