Papa u Rijeci govorio o obiteljskim vrijednostima

NA EUHARISTIJSKOM slavlju na riječkoj Delti, ispred više od 100 tisuća vjernika i hodočasnika, Papa Ivan Pavao II. danas je, na blagdan Duhova, govorio o obiteljskim vrijednostima, središnjoj temi hodočašća u Hrvatskoj.

Današnja obitelj traži povlaštenu pozornost i jasne mjere koje će promicati i štititi njezin ustroj, razvoj i stalnost, rekao je Papa. Mislim i na ozbiljno pitanje stambenoga prostora i na pitanje zaposlenosti, dodao je, naglasivši da se "preko pomoći pružene obitelji, pridonosi rješavanju drugih velikih teškoća", kao što su skrb za bolesnike i starije osobe, kriminal i droge.

Kao jednu od najvažnijih obiteljskih uloga Papa je izdvojio "odgovornost ljudskoga i kršćanskoga odgoja djece", u kojoj, rekao je, uz roditelje, trebaju pomoći odgojni stručnjaci te ozbiljni i dobro pripravljeni vjeroučitelji.

Sveti Otac pozvao je okupljene da u vrijeme kada je ljudsko društvo "dramatično rascjepkano i nezadovoljno" ostanu "narod nade".

U anđeoskom pozdravu na kraju misnog slavlja Papa je hrvatskoj mladeži poručio da na njih gleda s "povjerenjem i pouzdanjem" i da ih poziva da budu "jutarnja straža, narod blaženstava", kako ih je nazvao na jednom od nedavnih Svjetskih dana mladeži.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u govoru dobrodošlice zamolio je Papu da ohrabri hrvatske obitelji, "koje prolaze kroz mnoga iskušenja gospodarske, moralne i kulturne naravi, kako bi u trećemu tisućljeću, potpomognute sustavnom brigom cijeloga društva, bile uspješne pronositeljice života i vjere u Isusa Krista".

Na riječkoj Delti Papu je dočekalo više od 100 tisuća hodočasnika iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Poljske i Italije i zbor 400 crkvenih pjevača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz visoke hrvatske državne dužnosnike, na misi su bili veleposlanici Rusije, Švicarske, Austrije, Japana, Bugarske, Irana, Češke, Španjolske, Norveške, Poljske, predstavnici UNHCR-a i OSCE-a, vojni izaslanici Češke, Poljske, Bugarske, otpravnici poslova Egipta i Makedonije.

Na susretu s hrvatskim biskupima Papi se, u njihovo ime, zahvalio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, istaknuvši da su "u sjećanju ljudi duboko utisnuti" njegovi prethodni posjeti 1994. i 1998.

U riječkom Bogoslovnom sjemeništu Papa je u privatnu audijenciju primio predsjednika Vlade Ivicu Račana koji je novinarima izjavio da je impresioniran tim susretom, Papinom duhovnom snagom i vitalnošću koju je pokazao u razgovoru.

Zahvalio je Papi na podršci koju je pružio Hrvatskoj u vrijeme borbe za neovisnost i u naporima da postane član Europske unije.

Papa je danas posjetio i Svetište Majke Božje Trsatske, gdje su ga, kao prvog poglavara Katoličke crkve koji je posjetio to najstarije hrvatsko marijansko svetište, pozdravila trsatska zvona i čuvari svetišta, franjevci. Tamo je blagoslovio temeljni kamen budućeg trsatskog pastoralnog centra i temeljni kamen budućeg Mediteranskog sela, čija se gradnja planira u sklopu kandidature Rijeke za domaćina Mediteranskih igara 2009.

U svoju privremenu rezidenciju, Bogoslovno sjemenište u Rijeci, Sveti Otac vratio se oko 20 sati. Na putu do sjemeništa nakratko se zaustavio pred Riječkom katedralom sv. Vida, gdje su ga pozdravili svećenici, redovnice i redovnici, a na samom ulazu u njegovom hrvatskom domu pjesmom su ga pozdravile časne sestre.

Papa je danas u Hrvatskoj prvi put izvan Vatikana obilježio blagdan Duhova, najveći katolički blagdan nakon Božića i Uskrsa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara