Papa u Svetištu Majke Božje Trsatske

SVETI Otac Ivan Pavao II. prvi je poglavar Katoličke crkve koji je posjetio Svetište Majke Božje na Trsatu.

U pratnji hrvatskih biskupa Sveti Otac je danas oko 19 sati stigao u Svetište Majke Božje Trsatske gdje su ga dočekali gvardijan i čuvar svetišta fra Matija Koren, provincijal Lucije Jagec, ostali franjevci i časne sestre Svetoga Križa.

Čitavim putem kojim je Sveti Otac iz Bogoslovnog sjemeništa papamobilom prošao do Svetišta pozdravljali su ga građani Rijeke i hodočasnici koji su dupkom ispunili trsatske stube i svetištu prilazne ulice.

Nakon Papina ulaska u crkvu Majke Božje u ime hodočasnika i sinova Franje Asiškoga pozdravili su ga i franjevci, te bivši gvardijan i tajnik Odbora za doček Svetog oca Serafin Sabol.

Sveti Otac se nakon toga zaustavio pred oltarom "Majke Milosti" poklonio joj se i nekoliko trenutaka posvetio molitvi. Potom je i okupljene pozvao na zajedničku molitvu te im uputio apostolski blagoslov.

U crkvi su bili i članovi stare hrvatske obitelji Frankopan.

Franjevci su Svetome Ocu predali darove - pretiske knjiga "Raj duše" Katarine Frankopan iz 1560. i "Historia Tersattana" Franje Glavinića iz 1646. i drvenu krunicu s likom Gospe - trsatsku krunicu.

Pozdravljajući ih Ivan Pavao II kazao je da će svetištu poklonjenu krunicu

ostaviti kao zavjetni dar. Izrazio je nadu da će ga se gospa prisjetiti u svojim molitvama dok je živ i nakon smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sveti Otac se potom pozdravio sa časnim sestrama crkve Sv. Križa, mladim i starijim franjevcima među kojima je bio i pater Bonaventura Duda.

Nakon izlaska iz crkve Papa je blagoslovio temeljni kamen budućeg pastoralnog centra u svetištu pod imenom Aula pape Ivana Pavla II. i temeljni kamen budućeg Mediteranskog sela čija se gradnja planira u sklopu kandidature Rijeke za domaćina Mediteranskih igara 2009.

Prvi poziv da posjeti trsatsko svetište njegovi su franjevci Papi uputili još 1991. u prigodi 700. obljetnice osnutka svetišta, a isti su poziv ponovili prošle godine.

U ovoj, godini prvoga papina posjeta svetištu, obilježava se 550 godina otkako trsatsko svetište čuvaju franjevci.

Prema predaji, najstarije hrvatsko marijansko svetište i duhovno središte Rijeke i Riječke nadbiskupije nastalo je 1291. dolaskom Svete kućice iz Palestine na Trsat. Ondje je kućica bila do 1294. kada je "na krilima anđela odletjela" u Loreto gdje se i danas nalazi.

Svetište Majke Božje Trsatske posebno je po tome što je ono i veliko zavjetno svetište, a najstariji je sačuvani zavjetni dar relikvijar Barbare Frankopanske iz 1480.

Nakon posjeta svetištu na Trsatu Sveti Otac je nakratko papamobilom obišao Riječku prvostolnicu Katedralu svetog Vida, zaštitnika grada Rijeke gdje se, kao i duž njegova puta okupilo mnoštvo vjernika i građana Rijeke.

Katedrala svetog Vida je na mjestu gdje se već u 9. stoljeću nalazila kapela sv. Vida. Nova crkva počela se graditi 1638., a završena je 1646., dok je unutrašnje uređenje trajalo daljnjih stotinjak godina. Ta barokna građevina kružna tlocrta nadsvođena kupolom uljepšana je mramornim oltarima, a najpoznatiji je oltar sv. Vida na kojem se nalazi ranogotičko "Čudotvorno raspelo". Kada je 1925. utemeljena Riječka nadbiskupija, crkva sv. Vida postala je katedrala.

Iz crkve sv. Vida Sveti Otac se papamobilom, pozdravljen na ulicama od brojnih građana, uputio u Bogoslovno sjemenište gdje boravi tijekom petodnevnog pohoda Hrvatskoj. Na ulazu u Sjemenište Papina kolona se zaustavila jer su okupljene časne sestre otpjevale Papi pjesmu te mu uručile poklon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara