Papandreou u Zagrebu obećao potporu Hrvatskoj za ulazak u EU

HRVATSKA za Europsku uniju na mnogo načina predstavlja uspjeh, budući da je daleko odmakla u odnosu na ostale zemlje u regiji, i može služiti kao primjer za cijelo područje, izjavio je grčki ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća ministara Georgios Papandreou.

Papandreou je posjetio Zagreb u sklopu svoje turneje po pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja, a razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom, premijerom Ivicom Račanom i predsjednikom Stjepanom Mesićem.

´Hrvatska je na mnogo načina uspjeh za Europu, jer je poduzela vrlo važne korake u pravcu primjene europskih vrijednosti, stvarajući neophodne institucije za pripremu za članstvo u EU´, rekao je grčki ministar nakon razgovora s Piculom, te istaknuo da je Hrvatska učinila pomak u odnosu na ostale zemlje regije te da tako može služiti kao primjer ostalima. Papandreou je također najavio da će grčki parlament u prvoj polovici ove godine ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju RH i EU.

Šef grčke diplomacije je rekao da je EU uspješan projekt, zasnovan na zajedničkim vrijednostima, mira, suradnje, demokracije, poštovanja ljudskih prava i gospodarskog prosperita.

On je istaknuo da će svaka zemlja iz regije na putu prema Europskoj uniji biti ocjenjivana prema vlastitim zaslugama.

U razgovorima s Račanom i Mesićem, grčki je ministar obećao potporu svoje zemlje Hrvatskoj u pridruženju Europskoj uniji.

´Grčka, i kao zasebna zemlja i kao predsjedavajuća Europskom unijom, podupire članstvo Hrvatske u EU´, izjavio je Papandreou na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom, a tu je izjavu ponovio i nakon razgovora s Mesićem.

On je čestitao Hrvatskoj na pokrenutim gospodarskim i političkim reformama, istaknuvši da Hrvatska služi kao primjer drugim zemljama u regiji.

´Vaša priča o uspjehu može postati istovjetna priča za svaku zemlju u regiji´, ocijenio je Papandreou, dodavši da je na svakoj zemlji da sama odredi tempo provedbe reformi i prilagodbe europskim vrijednostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje novinara o mogućem pristupu Hrvatske Europskoj uniji 2007. godine, visoki grčki dužnosnik se ogradio izjavom da je ´vrlo teško igrati se datumima´.

´Ali ne bih isključio mogućnost da Hrvatska do tada uhvati korak´, dodao je.

´Drago nam je da Grčka predsjeda EU...zbog razumijevanja situacije u ovom dijelu Europe, i Hrvatska će upravo tijekom grčkog predsjedanja podnijeti molbu za članstvo u EU´, rekao je hrvatski premijer.

Ocijenio je da su obje zemlje zainteresirane za stanje u Europi, posebice njezinom jugoistočnom dijelu i ponovio da Hrvatska želi posebice pridonijeti regionalnoj suradnji, kako u interesu regije tako i cijele Europe.

Na pitanje grčke novinarke kako se provodi povratak izbjeglih Srba, s obzirom da se radi o važnoj obvezi Hrvatske u svijetlu pridruženja europskim integracijama, premijer Račan je odgovorio da se radi o ´jednom od strateških koraka naše zemlje´.

´Izdvajamo velika sredstva iz državnog proračuna za povratak izbjeglica´, rekao je Račan i objasnio da ´etnički sastav ne može biti isti kao iz vremena prije rata i agresije na Hrvatsku´.

Papandreou je premijeru Račanu, u ime grčkog premijera Costasa Simitisa, poziv da u veljači posjeti Atenu, a hrvatskom je predsjedniku također prenio poziv njegovog grčkog kolege. Mesić je najavio da bi u svibnju mogao posjetiti Grčku.

Grčki je ministar s visokim hrvatskim dužnosnicima razgovarao i o regionalnim pitanjima, te pitanjima važnim za svjetsku politiku poput Iraka čije je rješavanje, kako je kazao, visoko na listi priroriteta grčkog predsjedanja EU-om.

Papandreou nakon razgovora s visokim hrvatskim dužnosnicima u utorak odlazi u Beograd, a svoju će turneju završiti u srijedu u Sarajevu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara