Papićevi "Specijalni vlakovi" otvaraju festival "Europa u kretanju" u Berlinu

Poznati hrvatski redatelj Krsto Papić obavijestit će u početku prosinca u Berlinu njemačku i europsku filmsku javnost o zaustavljanju svojih dokumentarnih projekata u Hrvatskoj, izvijestio je Papićev zagrebački producent "Ozana film".

Europska unija pokrenula je novi filmski festival "Europa u kretanju", koji će se održati u Berlinu od 10. do 16 prosinca, a na njemu će se prikazati filmovi o europskim migracijama, širenju Europe, nestanku granica, novom licu europskih gradova te filmovi koji ruše predrasude o nacijama i granicama.

Organizatori festivala ukazali su veliku čast hrvatskom filmskom redatelju Krsti Papiću, kako ističu u "Ozana filmu", izabravši njegov dokumentarni film "Specijalni vlakovi" (pobjednik u Oberhausenu) kao prvi koji će otvoriti festival, kao temeljni film čitava tog žanra.

Papić je pozvan u Berlin na svečano otvorenje i tom prigodom, kako je priopćeno, održat će konferenciju za novinare na kojoj će najaviti svoj povratak dokumentarnom filmu ciklusom filmova - Žrtve u zemljama tranzicije. Iznijet će također koncept prvog filma iz tog serijala "Promaši me, mafijo!", dokumentarni film kojemu je na natječaju Ministarstvo kulture uskratilo novčanu potporu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papićevi filmovi u Oberhausenu dobili su osam nagrada i priznanja u prigodi 50. obljetnice tog festivala prošle godone.

U Berlinu će se prikazati i film "Povratak kući" mladog redatelja Damira Lukačevića, podrijetlom Hrvata, koji živi i radi u Njemačkoj.

(Hina) pp/xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara