Papin pohod zauzeo središnje mjesto u sutrašnjem hrvatskom tisku

JUBILARNO Papino putovanje koje ga je danas, kako je sam rekao, "s posebnom radošću dovelo na sveto hrvatsko tlo" zauzelo je središnje mjesto u svim sutrašnjim hrvatskim dnevnim listovima. 

Dolazak Petrova nasljednika na Krk i potom u Rijeku, navode dnevnici, dočekali su deseci tisuća građana uz fanfare, tisuće zvona i oduševljenje, kao i najviši predstavnici Hrvatske i ovdašnje Katoličke crkve.

Večernji list u naslovima izvješća o Papinom dolasku ističe pozdravne riječi katoličkog poglavara u krčkoj zračnoj luci "Želim Hrvatsku u Europskoj uniji" i "Hrvatska baština pridonijet će učvršćenju Unije.

Jutarnji list naglašava Papinu radost ponovnog dolaska u Hrvatsku i izdvaja riječi: "Donosim pozdrav i želju za mirom". "Neka Bog blagoslovi ovu zemlju i sve njezine stanovnike".

Riječki Novi list, svojevrsni medijski domaćin slavlja, posebno navodi riječi Svetog Oca: "Neka se oni koji imaju vlast na građanskome i vjerskome području ne umore liječiti rane uzrokovane okrutnim ratom i uklanjati posljedice totalitarnog sustava, što je previše vremena nastojao nametnuti ideologiju suprotnu čovjeku i njegovu dostojanstvu".

Vjesnik i Slobodna Dalmacija posebno naglašavaju značaj Papinih riječi kako će bogata baština Hrvatske pridonijeti učvršćenju Europske unije. Vjesnik ističe zagovor Ivana Pavla II. za učvršćenje društvene stalnosti koja će još više omogućiti zapošljavanje, društvenu skrb, odgoj dostupan svoj mladeži i uklanjanju svih oblika siromaštva i nejednakosti.

Slobodna Dalmacija posebno primjećuje kako su čak i sestre benediktinke, poznate po svom zavjetu da život provedu unutar zidova samostana, izišle dočekati svoga vrhovnog poglavara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisak je izdašno prenio govor dobrodošlice Predsjednika Republike u kojem Stjepan Mesić kaže: "Vi ste sastavni dio povijesti naše Domovine".

Novine se bave tumačenjima mogućih ili već izrečenih Papinih poruka, pa Vjesnik naglašava kako treba očekivati da će papa nastaviti svoje pastoralne, evangelizacijske i ekumenske poruke.

Jutarnji list smatra da će Papa naglasiti kako je vrijeme da Crkva postane promicateljica praštanja, a Večernji list donosi komentar potpredsjednika Vlade Gorana Granića, koji smatra da su Papine "poruke najglasnije, najjasnije i najdosljednije protiv rata, protiv terorizma, za izgradnju demokratskog i socijalno osjetljivog društva".

Komentar Slobodne Dalmacije vidi Papu kao "neustrašivog navjestitelja Evanđelja", a kao najznačajniju njegovu poruku navodi kako će "kršćanstvo i u sadašnjosti i u budućnosti pridonositi razvoju Hrvatske".

Današnji tisak daljnjih nekoliko stranica prvih izdanja (koja su se morala zaključiti netom nakon dolaska Ivana Pavla II. u Rijeku), ispunjava očekivanjima javnosti od Papina posjeta, razgovorima s budućim sudionicima svečanosti i hodočasnicima te posebno crkvenim i državnim dužnosnicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara