Papino tijelo u Bazilici svetog Petra

TIJELO Ivana Pavla II. nalazi se od ponedjeljka poslijepodne ispred baldahina u Bazilici sv. Petra gdje će ga naredna tri dana posjećivati vjernici.

Ceremonija prebacivanja posmrtnih ostataka Ivana Pavla II. iz dvorane Klementine u Apostolskoj palači gdje je bio izložen u nedjelju do Bazilike sv. Petra započela je u 17 sati i trajala je duže od predviđenoga tako da će za vjernike Bazilika biti otvorena tek u 21 sat.

Posmrtne ostatke Ivana Pavla II. na leđima je nosilo 10 sediaria, kako su nazivane osobe koje su inače nosile pape, a što je ukinuo odmah Ivan Pavao II., te su uz njih bila 12-rica predstavnika švicarske straže. Od dvorane Klementine prešlo se u duždevu dvoranu pa u kraljevsku i zatim kraljevskim stepenicama do brončanih vratiju onih kroz koja inače ulaze državnici da bi posjetili Papu, a sada je Papa kroz njih izlazio na Trg sv. Petra prepunog hodočasnika.

Ponovni susret Ivana Pavla II. sa Trgom sv. Petra na kojem je više od 26 godina svoga pontifikata proveo svoj život i na kojem je bio napadnut i ranjen iz pištolja atentatora Alia Agce bio je posebno dirljiv. Trg je bio prepun što znači da je bilo više od 100 tisuća vjernika koji su pljeskom pozdravili Ivana Pavla II.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije ulaska u Baziliku posmrtni ostatci Ivana Pavla II. su bili pokazani prisutnima što je izazvalo posebne osjećaje i u mnogih je izazvalo suze na očima. Iza posmrtnih ostataka Ivana Pavla II. koji su trgom prolazili od brončanih vratiju do glavnih vratiju Bazilike sv. Petra bilo je 60-ak kardinala zatim osobni tajnik Svetog Oca Stanislaw Dziwicz zatim šef ceremonijala msgr. Piero Marini, prefekt Apostolske palače msgr. James Harvey, zamjenik državnog tajnika i glas koji je govorio Papine riječi proteklih tjedana msgr. Leonardo Sandri, zatim tri časne sestre Poljakinje koje su pomagale Papi, sobar Angelo Gugel, liječnik Renato Buzzonetti i šef Ureda za tisak Svete Stolice.

U Bazilici sv. Petra liturgiju riječi održao je kardinal kamerlengo Edoardo Martinez Somalo kojem je tijekom molitve drhtao glas od uzbuđenja i tuge. Nakon što će tri dana biti izložen u Bazilici sv. Petra Ivan Pavao II. će u petak 8. travnja biti pokopan u kripti Bazilike sv. Petra na mjestu na kojem je bio Ivan Pavao XXIII. koji je nakon beatifikacije prebačen u Baziliku.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara