Papu u Zadru dočekalo 110.000 vjernika

Papu u Zadru dočekalo 110.000 vjernika

OD MARIJE, draga braćo i sestre, naučite biti vjerodostojni svjedoci i velikodušni apostoli, pružajući svoj doprinos velikome djelu nove evangelizacije, poručio je sa današnje liturgijske molitve na zadarskom Forumu papa Ivan Pavao II.

"Marijine su riječi i njezin primjer uzvišena škola života u kojoj se školuju apostoli, kako oni jučer, tako isto i ovi danas", istaknuo je Sveti Otac na Duhovski ponedjeljak, na blagdan Marije, Majke Crkve.

"S radošću se na završetku ovoga mojeg apostolskog putovanja susrećem s vama, predragi vjernici Zadarske nadbiskupije i susjednih područja, koji ste došli na ovaj Forum u sjeni stolnice svete Anastazije, srijemske mučenice", rekao je Papa pred više od 110 tisuća vjernika.

Pozdravljajući svoje domaćine, Sveti Otac je podsjetio kako je u Zadru, u ožujku davne 1177. boravio njegov prethodnik papa Aleksandar III., "pohodivši i neka druga ne daleka mjesta"

"Raduje me spoznaja da je ova nadbiskupija prošlih godina doživjela procvat i višestruki rast raznovrsnih oblika zalaganja i apostolske djelatnosti vjernika svjetovnjaka", naglasio je Papa.

Papu su na zadarskom Forumu dočekali vjernici klicanjem "Papa mi Te volimo" i "Ivane Pavle" te mahanjem hrvatskim i papinskim zastavicama.

Liturgijsku molitvu "Slavlje šestog časa" pjevanjem je uveličao zbor s više od 1.200 pjevača iz zadarskih crkvenih i svjetovnih zborova i klapa.

Molitva je održana na pozornici u sjeni katedrale sv. Stošije i crkve sv. Donata, a na uvodni zaziv Svetoga Oca "Bože u pomoć mi priteci" predstavnici crkve znamenovali su se znakom križa kod Višeslavove krstionice, koja simbolizira višestoljetnu povezanost Hrvata i Svete Stolice.

Papa je blagosovio ti deset temeljnih kamena - za samostan sestara franjevki Splitske provincije, novu zgradu zadarske Nadbiskupske klasične gimnazije te temeljne kamene za osam crkava u Zadarskoj nadbiskupiji, srušenih u srpskoj agresiji.

U zadarskoj zračnoj luci Svetog Oca dočekali su nadbiskup zadarski Ivan Prenđa, zadarski župan Šime Prtenjača, gradonačelnik Božidar Kalmeta, potpredsjednik hrvatske Vlade Goran Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svetog Oca dočekale su zadarske klape te kulturno-umjetnička društva plesom i pjesmom.

Zadar je doslovce cijelu noć bio budan, iščekujući susret sa Svetim Ocem. Zadarski Forum je popunjen mnoštvom vjernika od jutarnjih sati.

Vjernici iz svih zadarskih župa i svih hrvatskih krajeva stizali su tijekom noći, noseći zastave svojih župa i pjevajući vjerske pjesme.

Oko ponoći se na središnjem Narodnom trgu pjevalo i plesalo, a pretprogram na zastavama okićenom Forumu i preplavljenom vjernicima i građanima, počeo je u 6 sati.

U ranim popodnevnim satima Svetog Oca u zadarskoj luci, na putu za Vatikan, ispratili su državni dužnosnici i crkveni dostojanstvenici.

Na svom trećem pastoralnom pohodu Hrvatskoj pod geslom "Obitelj - put Crkve i naroda", Ivan Pavao II. posjetio je Rijeku, Dubrovnik, Osijek i Đakovo.

Dolazeći u Hrvatsku, Papa je u krčkoj zračnoj luci rekao da s posebnom radošću stupa na hrvatsko tlo te da je došao ispuniti zadaće Petrova nasljednika te svim stanovnicima donijeti svoj pozdrav i zaželjeti mir.

Tijekom posjeta Dubrovniku Papa Ivan Pavao II., na svečanoj euharistiji u gruškoj luci, blaženom je proglasio prvu hrvatsku blaženicu sestru Mariju od Propetog Isusa Petković.

U Osijeku je služio svetu misu na kojoj je bilo oko 220.000 hodočasnika, a u Đakovu posjetio biskupski dvor i đakovačku katedralu.

Na središnjoj svetoj misi na Duhove u Rijeci, Papa je govorio o obiteljskim vrijednostima - središnjoj temi hodočašća. Svečanom euharistijskom slavlju na u Rijeci nazočilo je više od 100.000 hodočasnika i vjernika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara