Pariški tužitelj istražuje Le Penove izjave o nacizmu

Javni tužitelj u Parizu u četvrtak je najavio otvaranje kaznene istrage zbog izjava desničarskoga ekstremista JeanaMarie Le Pena da nacistička okupacija Francuske nije bila "osobito nehumana".

Jedan sudski izvor rekao je da će se preliminarna istraga baviti pitanjem osporava li Le Pen tim izjavama zločine protiv čovječnosti.

U srijedu, nakon što je dnevnik Le Monde objavio isječke intervjua što ga je Le Pen dao jednom ekstremno desničarskome listu, ministar pravosuđa Dominique Perben zatražio je od javnoga tužitelja da otvori istragu.

Le Pen, poraženi kandidat drugoga kruga predsjedničkih izbora 2002., za časopis Rivarol rekao je da "nacistička okupacija (Francuske) nije bila osobito nehumana".

Još je rekao kako su podaci o nacističkim masakrima u Francuskoj pretjerani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da su Nijemci počinili toliko masovnih pogubljenja u svakome kutku zemlje koliko se govori, ne bi ni bilo potrebe za koncentracijskim logorima za političke deportirce", rekao je Le Pen.

Dodao je kako se "još puno toga mora reći" o danu 10. lipnja 1944. kad su njemački vojnici masakrirali 642 civila, stanovnika sela Oradoua-sur-Glane, a taj je događaj francuski simbol nacističke okupacije.

Na pitanje mogu li se le Penove izjave smatrati zločinom, Perben je za radio Europe 1 rekao: "Za te će (izjave) morati odgovarati pred sudom".

(Hina) xvm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara