PARIZ, BERLIN I LONDON ZA ULTIMATUM IRANU

Velika Britanija, Njemačka i Francuska spremne su pred Vijeće sigurnosti UNa iznijeti prijedlog rezolucije kojom se Iranu daje rok do studenoga da iznese dokaze kako ne proizvodi u tajnosti nuklearno oružje, javlja u subotu agencija France Presse pozivajući se na diplomatske izvore u Beču.

No, rezolucija, koja traži od Irana da suspendira sve radove na obogaćivanju urana ne obvezujući Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da poduzme specifične mjere, ne odgovara SAD-u koji želi uvesti mehanizam kojim bi se prisilila IAEA da izvede Iran pred Vijeće sigurnosti ako ne odustane od obogaćivanja urana.

Prijedlog rezolucije, koja će biti iznesena na vijeću guvernera IAEA okupljenima od ponedjeljka u Beču, traži od direktora Agencije Mohameda ElBaradeia da do sljedećeg sastanka u studenom sastavi izvješće o istragama vođenim u Iranu od veljače 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijeće će u studenom donijeti odluku o "mjerama koje treba poduzeti", kazao je za France Presse neimenovani diplomatski izvor u Beču.

Trio Pariz-Berlin-London se, za razliku od Washingtona, do sada protivio postavljanja ultimatuma Iranu, zalažući se za suradnju sa službenim Teheranom.

(Hina) xbis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara