Pariz i London slažu se oko svega, osim oko Iraka

FRANCUSKO-BRITANSKIsummit u Le Touquetu nedvojbeno je bio plodonosan na bilateralnom planu, ali nije približio stajališta Pariza i Londona oko aktualnog pitanja Iraka, ocjenjuju promatrači u britanskoj prijestolnici.

Jacques Chirac je u utorak u Le Touquetu (sjever Francuske) ponovio svoje protivljenje svakoj vojnoj akciji protiv Bagdada, a Tony Blair ga nije uspio pridobiti za svoj prijedlog da Vijeće sigurnosti izglasa novu rezoluciju koja bi ´legitimirala´ ofenzivu na Irak.

Napredak je postignut u pitanjima europske obrane ili zajedničke poljoprivredne politike. Ali, piše dopisnik Independenta iz Pariza, Chirac i Blair su se ´složili oko svega, osim u važnim pitanjima koja postavljaju probleme´.

U kolumni objavljenoj u Timesu dan nakon summita u Le Touquetu, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw ocijenio je apele da se inspektorima UN-a u Iraku dade više vremena ´beskorisnima´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Brbljanje mora prestati i UN mora djelovati´, nediplomatski piše Straw.

Britanski tisak desnog usmjerenja, koji se jako zauzima za intervenciju u Iraku, ne štedi kritike na račun francuskog predsjednika. ´Chirac drži glavu u pijesku´, piše Daily Express. ´Predsjednik Chirac je ostao u uvjerenju da se Sadam Husein može mirno razoružati´, piše u uvodniku toga tabloida.

S druge strane, Daily Mirror, blizak vladajućim laburistima i kategorički protivnik rata s Irakom, ističe u svojem uvodniku da ´predsjednik Chirac i britanski parlamentarci govore ono što govori britanski narod. Ali premijer Blair to ne želi slušati´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara