Pariz: Miroslavu Radmanu uručen Grand Prix Inserim

MIROSLAV RADMAN, svjetski priznati hrvatski znanstvenik i redoviti član Francuske akademije znanosti i umjetnosti primio je u četvrtak navečer u Parizu najveću francusku nagradu za medicinska istraživanja Grand Prix Inserim.

Radmanu je u svečanoj dvorani "Navarre" College de France, najslavnije francuske akademske ustanove, nagradu uručila francuska ministrica za istraživanja i nove tehnologije Claudie Haignerie.

Nakon što je u nazočnosti više stotina uzvanika skup otvorio Christian Brechot, glavni direktor Inserima (Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja), koji okuplja oko 300 znanstvenih centara i laboratorija, o znanstvenom djelu Miroslava Radmana govorila je prošlogodišnja dobitnica te nagrade Monique Capron

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministrica Haignerie, inače prva žena astronaut u Francuskoj, istaknula je znanstvene ali i ljudske kvalitete, hrvatskog znanstvenika koji od početka osamdesetih godina živi i radi u Francuskoj, a koji je "dao svoj doprinos Francuskoj", no kako kaže, "i od Francuske, nadam se, nešto dobio", kao u svakoj istinskoj razmjeni.

Zahvaljujući na velikom priznanju, Miroslav Radman je predstavio rezultate svojih istraživanja, zahvalio brojnim kolegama i suradnicima, te nadahnuto govorio o glavnim teškoćama u znanstvenom istraživanju, izmamivši više puta pljesak i smijeh u publici.

"Predstavljen sam ovdje kao istraživač koji izmiče kontroli. Zahvaljujem Inserimu na toj nagradi kojom me pokušava pripitomiti", zaključio je Miroslav Radman.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara