Pariz: Ratifikacija sporazuma o stabilizaciji i pridruženom članstvu

SPORAZUM o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) zaključen između Europske unije i Hrvatske bit će podnijet na ratifikaciju zastupnicima francuske Nacionalne skupštine 16. siječ

Komisija za vanjske odnose francuskog parlamenta, pod predsjedanjem Edouarda Balladura, prihvatila je 13. studenog prošle godine prijedlog ratifikacije Sporazuma koji se smatra značajnim korakom pred službeno podnošenje kandidature Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Nakon uvodnog izlaganja podnositelja prijedloga, Loica Bouvarda, zastupnika iz redova parlamentarne većine, i kraće rasprave u kojoj će, osim resornog ministra, sudjelovati još i predstavnici parlamentarnih skupina - pristupit će se samom glasanju.

Imajući na umu činjenicu da su izvjestitelj, predstavnici vlade i parlamentarna većina iz istog političkog tabora (MPU), te da se radi o takozvanoj ´pojednostavljenoj proceduri´, za očekivati je da će francuska Nacionalna skupština ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruženom članstvu što je zaključen između Europske unije i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je SSP potpisala u listopadu 2001. godine, a stupit će na snagu kada bude ratificiran u parlamentima svih zemalja članica EU-a, te u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu što je već učinjeno.

SSP su dosad ratificirali parlamenti Njemačke, Danske, Irske, Austrije i Španjolske. Vlada Velike Britanije je u listopadu prošle godine odlučila zaustaviti proces ratifikacije toga sporazuma, sve dok Hrvatska ne izruči Haškom sudu generala Janka Bobetka. Iz istih razloga slično je postupila i Nizozemska, čiji je parlament izglasao ratifikaciju, ali o tome nije obavještena Europska komisija, tako da proces ratifikacije nije dovršen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara