Parkinson: zahvaljujući podražaju moždanih stanica moguće je ponovno svirati glasovir

PONOVNO uživati u sviranju glasovira ili ponovno ići u kupovinu moguće je zahvaljujući podražaju moždanih stanica, postupku koji je primijenjen na trideset tisuća bolesnika u svijetu koji pate od Parkinsonove bolesti.

No, ova se terapija može primijeniti tek na manjem broju bolesnika, na njih pet do deset posto, upozoravaju neurolozi. Namijenjena je pacijentima mlađim od 60 godina.

"Demencija i psihičke tegobe kontraindicirane su ovom postupku", ističe profesor Yves Agid koji sudjeluje na 8. kongresu Europske federacije neuroloških društava (EFNS) koji se do četvrtka održava u Parizu.

Postupak se usavršavao od 1987. do 1990., a trajno ublažava drhtanje i ukočenost koji su tipični za ovu bolest te omogućava da se smanji količina lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Postupak se razvijao u Francuskoj, u Grenobleu, a temelji se na prenošenju visokofrekventnih podražaja pomoću elektroda ugrađenih u dio mozga koji se aktivira kod kretanja.

Neurostimulator koji stvara električne podražaje ugrađuje se pod kožu u predjelu prsnog koša, poput srčanog stimulatora.

Od Parkinsonove bolesti u Europi boluje 1,5 milijuna osoba, a svake se godine dijagnosticira 150.000 novih slučajeva, uglavnom oko šezdesete godine života, a gotovo 10 posto slučajeva do 40. godine.

(Hina) xvrad ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara