Parlament BiH zaključio da nije bilo pokušaja državnog udara

ZASTUPNIČKI dom Parlamenta Bosne i Hercegovine zaključio je u srijedu kako nema dokaza da je u toj zemlji pripreman državni udar kako je to sugeriralo posebno izvješće obavještajno-sigurnosne službe Federacije BiH (FOSS).

Izvješće je bilo sastavljeno na temelju prisluškivanja telefonskih razgovora istaknutih oporbenih političara s drugim osobama iz javnog života.

Zastupnici su prihvatili zaključak posebnog istražnog povjerenstva koje je utvrdilo da u materijalima FOSS-a nema elemenata koji ukazuju na pripremu državnog udara.

Parlamentu Federacije BiH istodobno je sugerirano da ispita rad entitetske tajne službe kako bi se utvrdilo jesu li njeni djelatnici prisluškivanje obavili po zakonu i sukladno pravilima službe.

U materijalima koji su zastupnicima ostavljeni pod oznakom "strogo povjerljivo" nije bilo dokumenta iz kojega bi se vidjelo je li FOSS, kojim je tada rukovodio Ivan Vukšić, imao dopuštenje suda za prisluškivanje oporbenih političara i osoba s kojima su oni kontaktirali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava o tzv. "slučaju državni udar" trebala se odvijati iza zatvrenih vrata no novinarima je ipak dopušteno praćenje sjednice i to na inzistiranje zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP).

Predsjednik te stranke, Zlatko Lagumdžija, kazao je kako nitko nema pravo tražiti da se skriveno od javnosti raspravlja o materijalu koji "dovodi u pitanje temeljna ljudska prava".

Tajno izvjeešće FOSS-a o navodnom pripremanju državnog udara u BiH zapravo je zbrika prijepisa telefonskih razgovora koje je uglavnom vodio upravo Lagumdžija i to s nekadašnjim ravnateljem FOSS-a Munirom Alibabićem te s nekoliko novinara.

Mediji bliski Stranci demokratske akcije (SDA) početkom jeseni objavili su dijelove ovog izvješća optuživši Lagumdžiju da u suradnji s Alibabićem kani srušiti ustavni poredak i zakonitu vlast u BiH.

Zbog činjenice da je povjerljivi materijal dospio do novinara na ostavku je bio prisiljen Ivan Vukšić, a on je odmah nakon toga suočen sa suđenjem zbog uzimanja talaca i nasilja nad predstavnicima policije i međunarodne zajednice tijekom pretrage poslovnica "Hercegovačke banke" u proljeće 2000. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara