Parlament ovlastio generala Musharrafa da ostane vojni zapovjednik

PAKISTANSKI parlament prihvatio je u ponedjeljak prijedlog zakona kojim se pakistanskom predsjedniku, generalu Pervezu Musharrafu, omogućuje da i dalje obnaša dužnost zapovjednika glavnog vojnog stožera, unatoč njegovu obećanju da će se odreći te dužnosti.

Dva tjedna nakon Donjeg doma, i Senat, u kojemu su uglavnom pristaše vlade, glasovao je za prijedlog zakona, pošto su sentori iz redova oporbe napustili svoja mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
General Musharraf, koji je došao na vlast u listopadu 1999. državnim udarom bez prolijevanja krvi, mora sada potpisati prijedlog zakona.

Predsjednik-general je u prosincu 2003. zaključio ugovor s islamističkom parlamentarnom oporbom prema kojemu neće obnašati dvostruku dužnost predsjednika i vojnog zapovjednika. Zauzvrat je oporba prihvatila više ustavnih izmjena koje je Musharraf uveo 2002.

No, pakistanski čelnici - i sam predsjednik - u zadnjih nekoliko mjeseci sve češće daju izjave u kojima su dali naslutiti da bi general Musharraf mogao promijeniti odluku o skidanju vojne odore, obrazlažući to "državnim interesima", točnije borbom protiv terorizma i poboljšanjem odnosa s Indijom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara