Pašalić: Proširenjem optužnice sve su maske pale

PREDSJEDNIK Hrvatskog bloka (HB) Ivić Pašalić danas je u Splitu na predstavljanju kandidata koalicije stranaka "Hrvatske unije" rekao da je predložena proširena optužnica haškoga tužiteljstva protiv generala Markača i Čermaka udar na same temelje hrvatske države te da su time "sve maske pale".

Na skupu koalicije HČSP, HB, HDRS, HD i HIP-a za grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju Pašalić je, često prekidan burnim odobravanjem i pljeskom, pozvao premijera, predsjednika Sabora i ministricu pravosuđa da, budući da su pozivali generala Gotovinu da se preda Haagu i dokaže svoju nevinost, sami dragovoljno odu pred Međunarodni sud i tako dokažu svoje domoljublje, a tamo svoju nevinost i istinu o Domovinskom ratu. Tom optužnicom je, kako je rekao, Carla del Ponte optužila i njih same.

Prozvao je HDZ-ovu vladu da vodi, kako je rekao, "veleizdajničku politiku zbog svojega podaničkog odnosa prema Međunarodnom sudu u Haagu". "HDZ-ova je vlada nastavila veleizdaju prošle Račanove vlade i Hrvatskom danas vlada trijumvirat Sanader - Mesić - Račan", kazao je Pašalić.

Zamjerivši HDZ-u što je na vlast u Hrvatskoj došao zahvaljujući koaliranju, kako je rekao, s četnicima, poručio je da je koalicija državotvornih stranaka "Hrvatska unija" alternativa HDZ-u, koja će sasvim sigurno pobijediti na vrlo brzim, prijevremenim, parlamentarnim izborima.

Nositelj liste Hrvatske unije za grad Split, predsjednik HČSP-a Luka Podrug, poručio je da će ta koalicija, ako dođe na vlast, generala Gotovinu proglasiti počasnim građaninom Splita. Zamjerio je HDZ-u što je, kada je bio u oporbi, zajedno s njima na splitskoj rivi davao potporu Gotovini i drugim haškim optuženicima, a danas ih šalje u Haag.

Poručio je i kako nema Hrvata koji će izdati Gotovinu, te je pozvao birače HSP-a i HDZ-a da svoj glas daju istinskim Hrvatima. Uz ostalo, istaknuo je kako je ponosan što je na svečanoj sjednici splitskog Gradskog vijeća u povodu Dana grada napustio zgradu kazališta kada je tamo došao predsjednik Mesić, kojega je nazvao izdajnikom.

Nositelj županijske liste Tadija Barun, iz HČSP-a, kazao je,uz ostalo, kako su svjesni da vlast ne mogu formirati samostalno, pa će sasvim sigurno koalirati s HDZ-om i s HSP-om, unatoč svim zamjerkama upućenima tim strankama zbog njihove "nedosljedne politike". Hrvatska unija, dodao je, neće u savez s onima koji dijele hrvatsku državu.

Nastavak gospodarskoga i socijalnog razvoja županije, ali i čuvanje hrvatskog domoljublja osnovni su zadaci te koalicije, poručio je Barun, dodavši kako će se zauzimati za decentralizaciju radi ravnomjernijeg razvoja svih hrvatskih područja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara