Pašalić reagirao na kritiku bošnjačkih političara

PREDSJEDNIČKI kandidat Hrvatskog bloka Ivić Pašalić reagirao je na izjave bosansko-hercegovačkih političara, koji su oštro osudili Pašalićevu izjavu o "zalaganju za uspostavu hrvatske federalne jedinice u BiH".

Priopćenje pod naslovom "Pašalić ne dijeli Bosnu" iz izbornog stožera kandidata HB-a prenosimo u cijelosti:

"Čelnici bošnjačkih stranaka u BiH ne mogu ili ne žele razumjeti bit poruke predsjedničkog kandidata, dr. Ivića Pašalića. Poziv da se progovori o stvarnim problemima i da ih se konačno počne rješavati odbijaju jeftinim demagoškim kvazi-argumentima.

Ne radi se ni o kakvom "nastavku Tuđmanovog sna o podjeli BiH i pripajanju njezinih dijelova Hrvatskoj", kako tvrdi Safet Halilović iz SDA. Tuđman nije sanjao niti je dijelio BiH. On je stvorio Hrvatsku i borio se za ravnopravnost Hrvata u BiH.

Mirnes Ajanović iz Bosanske stranke koji želi "podnijeti službenu tužbu protiv Hrvatske zbog agresije", ne razumije ili ne zna ništa: BiH je zemlja hrvatskog naroda. Republika Hrvatska prva je priznala BiH u njezinim granicama. Hrvati u BiH nisu krivi što su i sami, baš kao njihovi sunarodnjaci iz RH bili izloženi brutalnoj agresiji. Kada obrana postane krivicom, može se razgovarati o tužbama. Do tada, tužbom može mahati samo onaj koji ne razumije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve u svemu, gospoda iz bošnjačkih stranaka ne žele prihvatiti činjenicu da Daytonski sporazum nije sveto pismo. Možda i zato što im odgovara da Hrvata u Republici Srpskoj nema, a da u Federaciji BiH budu svedeni na nacionalnu manjinu većinskom narodu.

To što poziv na razgovor o ključnim temama shvaćaju kao napad na nešto "sveto i nedodirljivo" blago podsjeća na stav viđen uoči brutalne srpske agresije na BiH. Tada se, naime, mahalo Titovim slikama i pjevale "borbene" pjesme NOB-a

Dayton jest zaustavio rat u BiH, ali nije riješio probleme u BiH. Hrvati, kao najmalobrojniji od konstitutivnih naroda, to najbolnije osjećaju i o tome je predsjednički kandidat dr. Pašalić govorio u Mostaru. Ustavna je obveza Republike Hrvatske pomaganje Hrvata u BiH. Ustav obvezuje na više od potpore kulturno-umjetničkim društvima. Takva vrsta potpore daje se nacionalnim manjinama, a Hrvati u BiH to nikako nisu.

Retrogradno i uvredljivo za ustavni poredak BiH je takvo poimanje i tretiranje hrvatskog naroda. Takav stav zastupa Stipe Mesić, prešutno odobrava Jadranka Kosor jer su na istim političkim pozicijama. Ali postoji i drugi koncept – suverenistički kakvog zastupa predsjednički kandidat dr. Ivić Pašalić."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara