PASTEL PAULA GAUGUINA NAKON AUKCIJE OSTAJE U BRETANJI

Francuska je država iskoristila svoje pravo prvokupa na aukciji održanoj u ponedjeljak u Brestu, kako bi pastel Paula Gauguina (1848.1903.) "Dvije glave Bretonki" ostao u Bretanji. L

Nakon telefonske ponude od 430.000 eura (početna cijena bila je 300.000 eura), kustosica muzeja Pont-Aven Catherine Puget, objavila je pravo prvokupa, uz pljesak odobravanja stotina ljubitelja umjetnosti, oduševljenih što djelo ostaje na mjestu svojeg nastanka.

"Platno nam se vraća i bit će maskota Pont-Avena, gdje do sada nije bilo nijedne Gauguinove slike", radosno je izjavila Puget nakon aukcije.

"Inače, najljepša djela prodana u Brestu redovito odlaze za SAD", rekla je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Cijena slike relativno je umjerena, bojala sam se da će biti puno viša", izjavila je konzervatorica, koja je imala ograničen iznos na raspolaganju, no nije ga željela otkriti. "Bretonska djela uglavnom su jeftinija nego tahićanska", objasnila je ona.

Financijska potpora za kupnju slike dolazi iz državnog proračuna, od pokrajine Bretanje, okruga Finistere, grada Pont-Avena (3000 stanovnika), kao i od udruge "Mecenat Bretagne", koja je tijekom manifestacije "Gauguinthon" prikupila sredstva od tvrtki i pojedinaca.

Platno (30x42 cm), pastel naslikan 1894., predstavlja dva lica mladih Bretonki s tradicionalnim pokrivalom za glavu, jedno sprijeda zatvorenih očiju, a drugo iz profila, pogleda uprtog u daljinu. Jedno od lica ima lagano kose oči, što je vjerojatno sjećanje s Tahitija slikara iz Pont-Avena, koji se tek bio vratio s dvogodišnjeg boravka na otocima.

Slika je posvećena "prijatelju Maufri" (1861.-1918.), učeniku iz škole Pont-Avena, čiji su nasljednici odlučili dati platno na prodaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara