Patten: EU bi u travnju mogla početi razmatrati kandiaturu RH

HRVATSKA je postigla značajan napredak u posljednje tri godine na putu prema integraciji u EU i razmatranje njezina zahtjeva za članstvom počet će možda već u travnju, kazao je u Zagrebu povjerenik za vanjske poslove EU-a Chris Patten nakon susreta s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

"Osobit napredak koji ste postigli posljednjih godina pod ovom vladom je zahtjev podnesen prošlog mjeseca da postanete članicom naše obitelji", rekao je Patten u kratkoj izjavi za novinare nakon susreta s Mesićem.

"Očekujem da će ovog proljeća, možda na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u travnju, biti zatraženo od Europske komisije da razmotri vaš zahtjev za članstvom", izjavio je Patten.

On je pojasnio da se takav zahtjev razmatra oko godinu dana, ponekad kraće, a ponekad i dulje.

Kako je naglasio postupak za Hrvatsku vodit će se na apsolutno isti način na koji je bio vođen za zemlje kandidate koje će postati članicama iduće godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovori s hrvatskim dužnosnicima zasjenjeni su ubojstvom srbijanskog premijera Zorana Đinđića u srijedu u Beogradu, rekao je europski povjerenik koji kasnije u četvrtak putuje u Beograd kako bi prenio solidarnost Europske unije srbijanskoj vladi.

Međutim, kako je dalje rekao Patten, ta tragedija nema nikakva utjecaja na hrvatske težnje koje Europska unija "pozdravlja s oduševljenjem".

Prema njegovim riječima, ulazak RH u članstvo Europske unije potpuno ovisi o Hrvatskoj, odnosno o tome kako će brzo provoditi svoje reforme.

"Znamo da još uvijek postoje neke stvari koje treba napraviti, da još uvijek ima problema koje treba riješiti ali mi smo prijatelji Hrvatske i želimo da ona zauzme odgovarajuće mjesto u našoj obitelji", istaknuo je Patten.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara