Patten nastavio razgovore s iranskim dužnosnicima

POVJERENIK EU-a za vanjsku politiku Chris Patten u srijedu je u Teheranu nastavio s iranskim dužnosnicima razgovarati o Iraku i bilateralnoj suradnji.

Iranski predsjednik Mohamad Hatami i njegov prethodnik Ali Akbar Hašemi Rafsandžani kazali su Pattenu da se protive bilo kakvoj vojnoj operaciji protiv Iraka, prenijela je službena iranska agencija IRNA.

Hatami, koji je s Pattenom razgovarao u utorak, pozvao je na suradnju država koje graniče s Irakom, a među kojima je i Iran, i stalnih članica Vijeća sigurnosti u pokušaju spriječavanja rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Strano miješanje u pravo naroda da odlučuje o svojoj sudbini stvorit će opasan presedan´, rekao je iranski predsjednik.

´Zašto je Sadam (Husein) predmet najoštrijih akcija zbog kršenja ljudskih prava dok se nikakav glas ne diže protiv cionističkog režima koji krši međunarodne konvencije´, dodao je.

Patten je u Teheran došao razgovarati u prvom redu o trgovinskoj razmjeni Irana i EU. Ti su razgovori počeli u prosincu prošle godine, a prekinuti su zbog niza preduvjeta koje je postavio Bruxelles - poštivanja prava čovjeka, priključivanja međunarodnim konvencijama o pravima žena, ukidanja smrtne kazne i priznavanje Izraela kao suverene države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara