PATTEN: S TURSKOM U EU, BOLJI GEOSTRATEŠKI POLOŽAJ

Tursko članstvo u Europskoj uniji pojačat će njezine veze s islamskim zemljama i imati "znatne geostrateške posljedice" za Europu, izjavio je u petak europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten.

"Turska je velika islamska zemlja, koja čini sve što od nje tražimo", uključujući jačanje demokracije, pravne države, ljudska i manjinska prava te izbacivanja vojske iz civilnih poslova, rekao je Patten u govoru u Centru za europsku politiku u Bruxellesu.

"Kada Turska to učini, hoćemo li reći 'žao nam je ali vi niste pravi Europljani?'"upitao je Patten.

Pattenovo je stajalište dijametralno suprotno onome drugoga europskog povjerenika, Nizozemca Fritsa Bolkesteina, koji je prije nekoliko dana upozorio da bi ulazak Turske potaknuo islamizaciju Europe.

Patten je rekao da su Bolkesteinovi argumenti temelje na "posve krivoj" pretpostavci da su vrijednosti demokracije i političkih prava ekskluzivno područje za europske nacije.

Rasprave o turskom članstvu u EU sve se više pojačavaju u očekivanju 6. listopada kada bi Europska komisija trebala objaviti izviješće s preporukom treba li ili ne otvoriti s Ankarom pristupne pregovore. Na temelju mišljenja Komisije, šefovi država ili vlada 25 zemalja članica trebali bi u prosincu donijeti odluku o pregovorima.

(Hina) xs ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara