Patten s vanjskopolitičkim i Odborom za europske integracije

HRVATSKA očekuje potporu EU-a kandidaturi za članstvo na summitu u lipnju u Solunu i pozitivan odgovor dogodine te također primjenu individualnog pristupa osobito u svjetlu najnovijih događaja u regiji, izjavili nakon sastanka saborskih Odbora za vanjsku politiku i europske integracije s povjerenikom EU-a Chrisom Pattenom, njihovi čelnici Zdravko Tomac i Mate Granić.

"Strahujemo od utjecaja onoga što se dogodilo i želimo istaknuti potrebu da se primijeni individualni pristup. Mi jesmo za regionalnu suradnju, ali ne želimo da Hrvatska dijeli sudbinu zemalja u regiji", rekao je nakon sastanka predsjednik vanjskopolitičkog odbora Zdravko Tomac. On je izrazio strahovanje da će nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića najveći problem biti upravo stabilnost u regiji, istaknuvši da treba učiniti sve da se nastave procesi prema Europskoj uniji.

Prema riječima saborskih čelnika, na sastanku koji je bio zatvoren za javnost, oštro je osuđen jučerašnji zločin u Beogradu te ukazano na povezanost kriminalnih krugova sa snagama koje žele spriječiti daljnju demokratizaciju Srbije. Istaknuto je da Hrvatska ima svojih problema na putu ka EU, no da oni nisu isti kao u drugim zemljama regije. Također je istaknuto postojanje općeg konsenzusa o tome da se mogu ispuniti svi uvjeti za prijem kako bi Hrvatska bila primljena 2007. zajedno s Bugarskom i Rumunjskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitan o suradnji Hrvatske sa sudom u Den Haagu, povjerenik za vanjske odnose Patten rekao je da je prošlog tjedna razgovarao s glavnom tužiteljicom ICTY-a Carlom del Ponte te da "nekih problema u suradnji ima". "No, nadam se da oni mogu biti prevladani, jer nije riječ o nerješivim pitanjima", naglasio je Patten. Dodao je da se radi o nečemu o čemu pregovora nema jer je riječ o poštivanju temeljnih načela na kojima funkcionira EU. Prema saborskom priopćenju, Patten je na sastanku, među ostalim, istaknuo da se unatoč napretku, mora inzistirati na vladavini prava i suradnji s haškim tribunalom, povratku izbjeglica i nastavku započetih reformi.

Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Granić rekao je s tim u vezi da Hrvatska u suradnji s Den Haagom nije učinila nikakve veće propuste te da su problemi oko dokumentacije "tekući problemi".

"Svi hrvatski generali i svi bivši politički dužnosnici koje je Haag tražio, svi su izjavili da su spremni surađivati i otići u Haag", rekao je Granić, a upitan o tome odnosi li se to i na odbjegloga generala Antu Gotovinu, Granić je rekao da o njegovu slučaju na sastanku s Pattenom nije bilo ni riječi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara