Paul Martin novi predsjednik kanadske vladajuće liberalne stranke

Kanadska vladajuća Liberalna stranka izabrala je u petak bivšeg ministra financija Paula Martina za novog predsjednika stranke.

Martin je na stranačkoj konvenciji uvjerljivo pobijedio s 94 posto glasova ispred jedine protukandidatkinje Sheile Copps.

Preuzimanje čelnog mjesta u stranci od premijera Jeana Chretiena uvod je u Martinovo skorašnje preuzimanje premijerske stolice koju bi Chretien trebao uskoro napustiti.

Chretien je u lipnju prošle godine Martina optužio da se urotio protiv njega, pa ga je razriješio dužnosti ministra financija na kojoj je bio od 1993.

U pobjedničkom govoru Martin je u petak obećao održati uravnotežen proračun i poboljšati narušene odnose sa SAD.

Članovima parlamenta iz svoje stranke obećao je više slobode nego što su imali za vrijeme Chretiena kojega je nazvao "dobrohotnim diktatorom" zbog njegovog čvrstog vladanja strankom od 1993. kada je i postao premijer.

Chretien će se u utorak u Ottawi sastati s Martinom kako bi dogovorio kada će mu prepustiti mjesto premijera.

Chretien je ovoga tjedna izjavio da će se povući sredinom siječnja iduće godine, no većina liberala očekuje da to učini najkasnije do kraja ove godine.

Njegov odlazak označit će kraj oštre borbe za moć s Martinom, čije su pristaše postupno preuzele dominaciju u redovima parlamentarnih zastupnika Liberalne stranke.

Martin je poznat kao Chretienov ministar financija koji je srezao proračunski deficit, a najavio je da će zadržati kurs sadašnje gospodarske politike.

"Uspjeli smo proteklih deset godina jer se nismo udaljili od tog kursa - uravnoteženog proračuna i nižih poreza", kazao je.

Obećao je i poboljšanje odnosa sa Washingtonom koji su se pogoršali zbog izostanka kanadskog sudjelovanja u ratu u Iraku i odnosa Chretiena prema američkom predsjedniku Georgu W. Bushu.

Paul Martin u politiku je ušao 80-tih godina prošlog stoljeća kao tajkun koji je na poslovima s brodovima zaradio milijune dolara.

(Hina) so soZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara