PAUL MARTIN PREUZEO DUŽNOST KANADSKOG PREMIJERA

Bivši kanadski ministar financja Paul Martin u petak je prisegom preuzeo dužnost novog premijera Kanade, naslijedivši na tom mjestu svojeg dugogodišnjeg političkog rivala Jeana Chretiena.

Očekuje se da će Martin (65) pokušati poboljšati odnose sa SAD, glavnim trgovačkim partnerom Kanade, nakon udaljavanja dviju zemalja zbog rata u Iraku.

Martin je rekonstruirao vladu, postavivši na ministarska mjesta većinom konzervativne pripadnike svoje Liberalne stranke koji su ga u prošlosti podržavali u borbi za prevlast s Chretienom unutar stranke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjesta zamjenika predsjednika vlade i ministra financija imenovao je dvoje svojih najbližih suradnika Anne McLellan i Rapha Goodalea, a položaj ministra vanjskih poslova zadržao je Bill Graham.

Martin je bio ministar financija, ali ga je Chretien, koji je sad odlučio otići u mirovinu nakon više od 10 godina na položaju premijera, razriješio dužnosti u lipnju 2002. Očekuje se da će novi premijer raspisati parlamentarne izbore u proljeće, jer ima velike izglede za pobjedu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara