Pazin: otvorena obnovljena rodna kuća biskupa Dobrile

Prigodnom svečanošću danas je u Velom Ježenju pokraj Pazina otvorena obnovljena rodna kuća istaknutog istarskog biskupa i narodnog preporoditelja Jurja Dobrile (1812.1882.) u sklopu koje je postavljena i stalna izložba pisanih dokumenata o njegovu životu i radu.

Otvarajući kuću, istarski je župan Ivan Jakovčić kazao kako je Juraj Dobrila prije gotovo dva stoljeća u teškim političkim prilikama uspio pomiriti Hrvate, Talijane i Slovence na istarskom prostoru stvarajući tako neponovljivu duhovnu baštinu Istre.

Rodnu kuću biskupa Dobrile blagoslovio je porečko-pulski biskup Ivan Milovan koji je istaknuo da je ona pravo mjesto nadahnuća za mlade generacije.

Izložena tiskana građa, preslici dokumenata, sačuvanih zapisa i pisama podijeljeni su u četiri tematske cjeline - u njoj je predstavljen biskupov životni put i osobnost, te njegovo sudjelovanje u hrvatskom narodnom preporodu i buđenju nacionalne svijesti u Istri.

Dio izložbe posvećen je Dobrilinu zastupničkom radu u Istarskom saboru i bečkom Carevinskom vijeću, a izložen je i njegov prvo molitvenik "Oče budi volja tvoja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autorica izložbe je Marija Ivetić iz Muzeja grada Pazina.

Vanjski dio kuće i dvorište obnovljeni su prema izvornom izgledu zdanja iz 1912. godine. Građevinski radovi i uređenje izložbe stajali su 350 tisuća kuna, a sredstva je osigurala Istarska županija uz potporu Grada Pazina.

Juraj Dobrila je kao svećenik kratko službovao u Munama i Hrušici a potom je studirao bogoslovju u Beču. Od 1842. godine službovao je u Trstu gdje je bio kapelan, propovjednik i kateheta, a na prijedlog cara Franje Josipa I papa ga je 1857. godine imenovao porečko-pulskim biskupom te je postao prvim Hrvatom novijega doba na biskupskoj stolici.

Dobrila je prvi biskup koji je svoju inauguralnu poslanicu uputio vjernicima i na hrvatskom jeziku. Na carev prijedlog 1875. razriješen je dužnosti porečko-pulskog biskupa te imenovan tršćansko-koparskim biskupom, a do smrti je nastavio djelovati na pastoralnom i društvenom području.

(Hina) xdspo ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara