Pedeset Bošnjaka krenulo iz Srebrenice u Sarajevo

GRUPA od 50 Bošnjaka krenula je jutros oko 9 sati iz Srebrenice u Sarajevo, gdje će raditi na uspostavljanju trajnog naselja pod nazivom Kamp preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, prenosi Sarajevo X.

"Ovo je naša poruka protestnog i simboličnog oblika, to potvrđuje da mi zaista ne odustajemo od naših zahtjeva. Želimo pokazati i svijetu i domaćim institucijama da smo ozbiljni i čvrsto stojimo iza onoga što se ovdje mora uraditi", rekao je Ćamil Duraković, predsjednik Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice.

Nakon što je presudom Međunarodnog suda pravde utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid, između 500 i 600 bošnjačkih povratničkih obitelji potpisalo je da se žele iseliti iz Srebrenice ako se ta općina ne izdvoji iz teritorijalnog sastava Republike Srpske, i ako ne dobije poseban status pod ingerencijom zajedničkih organa vlasti u Sarajevu.

Unatoč nastojanjima vodećih bošnjačkih političara, predstavnika Vlade Republike Srpske i međunarodnih posrednika, iseljavanje bošnjačkih povratnika iz Srebrenice u Sarajevo ipak je započelo, iako ne u najavljivanom broju.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara