Pedeset tisuća vozila iz BiH su autobombe

PEDESET tisuća automobila na BiH cestama u koje je ugrađena plinska instalacija, smatraju se izuzetno opasnim budući da država ne izdaje uvjerenja o ispravnosti, već je to ostavljeno auto-serviserima koji nude vlastita uvjerenja. Da je stanje zaista alarmantno potvrdio je i direktor Instituta za privredni inženjering iz Zenice Fuad Klisura, koji je u ime Vlade FBiH ovlašten za stručni nadzor nad tehničkom ispravnosti vozila.

Bez standarda

"Niti jedna stručna institucija nije nadležna za to. Vlasnici automobila prepušteni su sami sebi. Nude im se kojekakva uvjerenja za opremu koja se ugrađuje u automobile, ali niti jednim aktom u BiH te dozvole nisu verificirane", upozorio je Klisura u današnjem broju Dnevnog Avaza u kojem je naglasio kako država treba donijeti standarde i propise za ugradnju plina u automobile i to prije nego što se dogodi nesreća s tragičnim posljedicama. Dnevni Avaz istražujući ovu temu objavio je tekst pod nazivom "Vozila na plin su bombe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na obaveznim tehničkim pregledima vozila s ugrađenim plinom 'puštaju' se samo da njihovi vlasnici ne bi bili suočeni s posljedicama za koje nisu krivi" zaključuje Klisura. Naime, zbog poskupljenja goriva, u susjednoj je državi, baš kao i u Hrvatskoj trenutno velika potražnja za ugradnju plina u automobile, no bez "standardizacije ugradnje" mogla bi se dogoditi tragedija, upozorava Avaz. 

M.M.
Foto: Dnevni avaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara