Pedeseto bijenale u Veneciji na temu snova i sukoba

PEDESETO bijenale suvremene umjetnosti koje se od 15. lipnja do 2. studenoga održava u Veneciji zvat će se "Snovi i sukobi: diktatura gledatelja", priopćio je u ponedjeljak njegov direktor Francesco Bonami.

Prvi put će izložbu činiti desetak projekata, svaki sa svojim identitetom i slobodom i svaki sa svojim direktorom, "kako bi se povelo računa o raznovrsnosti suvremene umjetničke stvarnosti", dodao je Bonami.

Izložba će se održavati na različitim mjestima u Duždevoj palači - u vrtovima bijenala, u Arsenalu i muzeju Correr, na Trgu sv. Marka.

Na potonjem će se postaviti izložba posvećena slikarstvu od 1964. do naših dana, s više od četrdeset umjetničkih djela iz tog razdoblja.

Drugi dragulj priredbe, izložba pod nazivom "Od Rauschenberga do Murakamija", bit će posvećena brojnim slikarima od Roberta Rauschenberga (rođen 1925.), kojeg smatraju jednim od začetnika pop-arta, do Takashija Murakamija (rođen 1962.) koji povezuje tradicionalno japansko slikarstvo i pučku ikonografiju.

"U naše vrijeme više nije moguće da važan događaj u suvremenoj umjetnosti bude isključivo estetski događaj bez veze sa svijetom u kojem živimo", rekao je Bonami.

Na pitanje o podudarnosti između naziva bijenala i međunarodnih zbivanja, Bonami je dodao da se "umjetnost ne može držati pod zvonom. Ona je rezultat susreta sna i sukoba".

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara