Pentagon: Nema dokaza da je Kuran bacan u wc školjke

AMERIČKA vojska utvrdila je pet slučajeva neprimjerenog postupanja s muslimanskom svetom knjigom Kuranom u zatvoru Guantanamo na Kubi, u kojem je zatočeno više od 500 ljudi, većinom Muslimana, koje se sumnjiči za terorističke aktivnosti, objavio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Pentagonu zapovjednik zatvora general Jay Hood.

Govoreći o rezultatima istrage američki general nije pobliže pojasnio što znači neprimjereno postupanje s Kuranom, ali je istaknuo kako nisu pronađeni uvjerljivi dokazi o bacanju Kurana u wc školjke, o čemu se pisalo u medijima.

Prema tim napisima zatočenike se navodno prilikom saslušavanja maltretiralo tako što je pred njihovim očima Kuran bacan u wc školjke. Prvi je o tome pisao "Newsweek" u svom izdanju od 9. svibnja. Američka vlada odbacila je te tvrdnje, te je oštro napala "Newsweek", koji je ubrzo povukao sporni članak. Nakon objave spornog članka u "Newsweeku" u mnogim muslimanskim zemljama izbile su antiameričke demonstracije, a najveći nemiri dogodili su se u Afganistanu gdje je poginulo 16 ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka vojska je nakon toga pokrenula istragu kako bi se utvrdilo da li je bilo slučajeva da je Kuran bacan u wc školjke.

(

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara