Pentagon pušta neke zatvorenike iz Guantanama

Američka vlada planira iz strogo čuvanog zatvora Guantanamo na Kubi pustiti između dvadeset i trideset zatvorenika za koje je postojala sumnja da su pripadnici terorističkih skupina, priopćili su u ponedjeljak dužnosnici američkog ministarstva obrane.

Očekuje se da će zatvorenici biti pušteni u narednih nekoliko dana, dodala su dvojica dužnosnika ministarstva koji su željeli ostati neimenovani.

Oni su opovrgli nagađanja da je taj potez rezultat pritiska američkog državnog tajnika Colina Powella da Pentagon ubrza rješavanje pitanja zatvorenika u Guantanamu od kojih su neki u zatočeništvu proveli godinu i pol dana bez optužnice i pomoći odvjetnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori nisu znali reći da li će među oslobođenim zatvorenicima biti i maloljetnici, njih nekoliko između 13 i 16 godina starosti.

U zatvoru otvorenom u siječnju 2002. godine u pomorskoj bazi u zaljevu Gunatanamo nalazi se, kako se pretpostavlja, oko 660 zatvorenika, od kojih su mnogi uhićeni u lovu na pripadnike al-Qaide. Američki dužnosnici do danas odbijaju reći njihova imena, zemlje iz kojih potječu kao i druge detalje, uključujući i točan broj zatočenih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara