Penzionerka Brajša svoje nekretnine plaćala cashom

IAKO joj mirovina iznosi 1500 kuna, Jelena Brajša je između 1992. i 1995. godine kupila kuće u Stubičkoj i Šamačkoj ulici, uz koje posjeduje i trosobni stan u Bosanskoj ulici u centru Zagreba. Vrijednost njenih nekretnina procjenjuje se na šest milijuna kuna.

Kako doznaje novinar Jutarnjeg lista, kuću na Trešnjevci je Brajša 1992. godine kupila za 20 milijuna hrvatskih dinara (cca. 133.000 njemačkih maraka), te je samo za porez morala izdvojiti 1,2 milijuna dinara, što je bilo 200-tinjak tadašnjih prosječnih plaća.

1995. godine hrvatska je humanitarka kupila kuću u Šamačkoj ulici za 540.000 kuna, koju je također platila gotovinom, a što se može vidjeti iz ugovora dostupnih Jutarnjem listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brajša je i vlasnica stana u Bosanskoj ulici koji je davne 1977. kupila za svoj 30.-ti rođendan.

Neuobičajeno je za hrvatske prilike da penzionerka koja ima taj status od 1986. godine, kupuje kuće s imanjem i to u cashu, iako ima skromna primanja. Tržišna vrijednost njenih nekretnina, kako procjenjuje Jutarnji list, iznosi najmanje šest milijuna kuna.

Državno odvjetništvo uputilo je hitan zahtjev Poreznoj upravi da ispita financijsko poslovanje zagrebačkog Caritasa te imovinsko stanje Jelene Brajše, a poslovanjem Caritasa pozabavit će se i policija i Ministarstvo socijalne skrbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara