Pepsi zbog greške svoje tajnice dobio kaznu od 1,26 milijardi dolara

Pepsi zbog greške svoje tajnice dobio kaznu od 1,26 milijardi dolara

Tekst: J.D.
Foto: Arhiva


ZBOG administrativne greške jedan od najvećih svjetskih proizvođača sokova, Pepsi Co., dobio je na sudu u američkoj saveznoj državi Wisconsin kaznu od 1,26 milijardi dolara. Presuđeno je kako je Pepsi ukrao ideju o punjenju i prodaji pročišćene vode od dvojice muškaraca iz Wisconsina.

Pepsi se sada žali na presudu. Kazna je dosuđena 30. rujna, a iz kompanije kažu kako uopće nisu znali za sudsku tužbu sve do 6. listopada, i to zato što su se papiri zbog administrativne greške izgubili u njihovim uredima.

Bila "jako zaposlena"

Sudski proces je počeo u travnju kad su dva muškarca tužila Pepsi i dvije tvrtke koje s njima rade kao distributeri zbog slučaja iz 1981. godine. Tada su dva muškarca imali razgovore s distributerima oko prodaje pročišćene vode za piće. Distributeri su, navodi se u tužbi, te informacije proslijedili Pepsiju, koji ih je iskoristio za proizvodnju vode Aquafina.

Pepsi se sada žali kako su im sudski dokumenti iz Wisconsina nepropisno uručeni u njihovim uredima u Sjevernoj Carolini, ali je također zamolio sud da oprosti birokratski proces koji je doveo do toga da se za tužbu uopće ne sazna dok cijeli proces nije bio gotov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođač sokova tvrdi kako je prve dokumente povezane sa slučajem dobio 15. rujna, kad je kopija dokumenta proslijeđena zamjeniku glavnog odvjetnika Tomu Tamoneyju u Sjevernoj Carolini. Tamoneyjeva tajnica, Kathy Henry, stavila je pismo sa strane, a nakon toga nikom nije rekla za njega, jer je bila "jako zaposlena zbog sastanka uprave tvrtke".

Pepsi traži poništenje

Kad je Henry 5. listopad dobila kopiju zahtjeva za presudu o odšteti, poslala ga je uredu koji se bavio pitanjima za Aqaufinu. Sjetivši se da ima sličan dokument još od 15. rujna, poslala je i njega. U kompaniji su brzo shvatili što se događa i ostali šokirani.

Odvjetnici tvrtaka Wis-Pak Inc. i Carolina Canners Inc., koje su distribuirale Aquafinu, pojavili su se na sudu u lipnju i srpnju. Pepsi nije uspio objasniti kako je moguće da preko svojih poslovnih partnera nisu saznali za tužbu.

Sada Pepsi tvrdi kako proces uopće nije trebao biti proveden, nego se na slučaj trebala primijeniti zastara, budući da su tužitelji tužbu podnijeli gotovo 30 godina nakon navodnih povjerljivih sastanaka nakon kojih tvrde da im je ideja ukradena. Također tvrde kako se nisu imali priliku adekvatno braniti na sudu.

Ne zna se kako će slučaj završiti. Odvjetnik tužitelja rekao je kako je moguće da bi sud mogao odlučiti provesti proces oko utvrđivanja odštete, ali kako je teško da će se poništiti sama presuda o krivnji Pepsija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara