Perle optužio Chiraca da je stao na stranu Sadama Huseina

SAVJETNIK američkog predsjednika Georgea W. Busha Richard Perle optužio je francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca da je stao na stranu iračkog čelnika Sadama Huseina i da se opire strategiji SAD-a zbog osobnih odnosa sa Sadamom.

"Francuska se povezala sa Sadamom i nema drugog načina na koji se može gledati na to", rekao je Perle u ranije snimljenom interviewu objavljenom na radiju RTL.

"Predsjednik Chirac je rekao da je Sadam njegov prijatelj - jedan od najbrutalnijih diktatora na ovom svijetu je prijatelj?", zapitao je Perle.

Savjetnik Perle je na čelu Odbora američkog ministarstva obrane za obrambenu politiku, tijelu koje ima utjecajnu savjetodavnu funkciju ali nema izravnu ulogu u formiranju politike američke vlade.

Chirac je izjavio ovog tjedna da će Francuska uložiti veto u Vijeću sigurnosti UN-a na nacrt rezolucije kojom bi se otvorio put za rat u Iraku.

Perle, jedan od najžešćih zagovornika rata protiv Iraka u Washingtonu, rekao je da nema govora o podjeli oko Iraka koja bi mogla izazvati američke trgovinske sankcije protiv Francuske

i istaknuo je da su Washington i Pariz "stari prijatelji i saveznici".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara