Pero Kovačević zbog Zakona o ništetnosti uputio Kosorici otvoreno pismo: Ovo je pravna blamaža

Pero Kovačević zbog Zakona o ništetnosti uputio Kosorici otvoreno pismo: Ovo je pravna blamaža

Foto: Dragan Matić / Cropix

BIVŠI pravaš Pero Kovačević, uputio je danas otvoreno pismo Jadranki Kosor, Vladi Republike Hrvatske i hrvatskoj javnosti u vezi "pravne blamaže" oko donošenja zakona kojim će sve odluke JNA i bivše države proglasiti ništavnima.

Pismo donosimo u cijelosti:

Ponukan izjavama Jadranke Kosor, predsjednice Vlade, Vladimira Šeksa i drugih dužnosnika koji su danima uporno najavljivali odnosno inzistirali na donošenje zakona kojim će se sve odluke JNA i bivše države proglasiti ništavnim, a koje se odnose na Domovinski rat a prema kojima su osumnjičeni i optuženi naši branitelji i državljani za kaznena djela počinjena na području Hrvatske odlučio sam kao pravni ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo pri Haškom sudu u obrani generala Čermaka uputiti ovo otvoreno pismo.

Pitam javno predsjednicu Vlade, Vladimira Šeksa i ministra pravosuđa što vam je trebala ova pravna blamaža i sramoćenje pravne struke kad ste nakon naloga iz Europske komisije bili prisiljeni povući donošenje nepotrebnog zakona.

Ponovno podsjećam Jadranku Kosor, Vladimira Šeksa i hrvatsku javnost da već 20 godina imamo zakonodavni okvir kojim smo poništili nadležnost i djelovanje vojnih tužitelja i vojnih sudova bivše JNA u odnosu na naše državljane. Naime, još 26. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor je donio Zakon o stavljanju izvan snage Zakona o vojnim sudovima i Zakona o vojnom tužilaštvu. Taj Zakon sam pisao prije 20 godina,a njime sam se bavio i u svojoj pravnoj ekspertizi pred Haaškim sudom u obrani generala Čermaka. Taj Zakon donesen je zbog optužnica koja su vojna tužilaštva bivše JNA počele sastavljati protiv generala Martina Špegelja, virovitičke skupine i hrvatskih državljana koji su pobjegli sa služenja vojnog roka u bivšoj JNA.

Prema tome, Hrvatska od 1991. godine de iure i de facto ne priznaje bilo kakvu nadležnost i postupanje vojnih tužitelja i vojnih sudova bivše JNA za kazneno procesuiranje naših državljana pa tako i njihovog pravnog sljednika Tužiteljstva za ratne zločine Srbije. Znači Hrvatska već 20 godina ima učinkoviti pravni okvir za oglašavanje ništavnim sva postupanja vojnih tužitelja i vojnih sudova prema hrvatskim državljanima.

Gospođo Kosor, Bošnjakoviću, Šeksu nužno je konačno započeti postojeći Zakon primjenjivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina , zločina protiv čovječnosti i genocida koji su 13. listopada 2006. godine sklopili glavni državni odvjetnik Hrvatske i tužitelj za ratne zločine Srbije nema karakter međunarodnog ugovora iznad hrvatskog zakonodavstva jer ga nije ratificirao Hrvatski sabor.

Pravno gledano optužnice koje Hrvatskoj šalje Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije imaju karakter
prijave o mogućem počinjenju kaznenog djela odnosno zamolbe Državnom odvjetništvu Hrvatske za provjeru navoda je li netko od naših državljana počinio kazneno djelo.

I na kraju predlažem predsjednici Vlade, Ministarstvu pravosuđa i Državnom odvjetništvu sljedeće:

1. Započnite konačno primjenjivati naše zakone i zaštitite građane Hrvatske od kaznenog
progona vojnih tužitelja bivše JNA.


2. Pokrenite međunarodnu pravnu inicijativu za onemogućavanje izdavanja crvenih tjeralica Interpola protiv naših državljana na temelju postupanja vojnih tužitelja i vojnih sudova bivše JNA i bivše države u kaznenom progonu naših državljana za možebitno počinjena kaznena djela na području Hrvatske.

3. Pokrenite međunarodnu inicijativu za ukidanje zakona Srbije kojim je Srbija sebe učinila nadležnom za kazneni progon naših državljana za počinjena kaznena djela na području Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara