Pet djelatnih vojnih osoba na izbornim listama

MINISTARSTVO obrane (MORH) danas je objavilo imena pet djelatnih vojnih osoba, državnih službenika i namještenika koji su na raznim izbornim listama, a čija je imena na listama potvrdilo i Državno izborno povjerenstvo (DIP).

MORH je također, uvidom u bazu podataka zaposlenih u MORH-u i OS RH te usporedbom s izbornim listama koje je utvrdilo Državno izborno povjerenstvo, utvrdio da je na tim listama za predstojeće parlamentarne izbore kandidirano ukupno 11 djelatnih vojnih osoba, državnih službenika i namještenika, a što je protivno Zakonu o službi u OS RH.

Kako je danas priopćio MORH, iz DIP-a im je do sada potvrđeno da je riječ o satnici Tanji Atliji, kandidatu na listi Demokratskog saveza zelenih, vojniku Mariu Galiću, kandidatu Hrvatskih pravaša, satniku Davoru Giljanoviću, kandidatu Kršćansko socijalne unije, natporučniku Dragi Grdeniću, kandidatu Hrvatskih nezavisnih demokrata te satnici Ruži Rajčević, kandidatu HIP-a i HB-a.

Protiv navedenih osoba vojni tužitelj podnijet će optužni prijedlog temeljem kojeg će biti pokrenut stegovni postupak pred Vojnostegovnim sudom, priopćeno je danas iz MORH-a.

Iz Ministarstva obrane također ističu da za ostalih šest imena sa svog popisa nisu dobili potvrdu iz DIP-a te da ih stoga, za sada neće objaviti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po članku 11. Zakona o službi u Oružanim snagama djelatnim vojnim osobama, službenicima i namještenicima nije dozvoljeno kandidiranje u predstavnička tijela građana, predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne samouprave) i Hrvatski sabor.

Pripadnicima Oružanih snaga zabranjeno je sudjelovanje na političkim skupovima i demonstracijama te javno istupanje u vezi sa stanjem i odnosima u OS bez ovlasti ministra obrane ili osobe koju on ovlasti.

Djelatnim vojnim osobama nije dopušteno članstvo u političkim strankama i sindikalno organiziranje.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara