Pet godina od ubojstva Politkovskaje: Tko je naručio ubojstvo novinarke koja je kritizirala Putina?

Pet godina od ubojstva Politkovskaje: Tko je naručio ubojstvo novinarke koja je kritizirala Putina?

Foto: AFP

DANAS se navršava pet godina od ubojstva ruske novinarke Ane Politkovskaje koja je radila za list "Novaja gazeta" i oštro kritizirala tadašnjeg ruskog predsjednika, a današnjeg premijera Vladimira Putina zbog rata u Čečeniji.

U svibnju ove godine u Čečeniji je navodno uhićen ubojica novinarke. Policija smatra da je Čečen Rustam Mahmudov dočekao Anu Politkovskaju na ulazu u njenu zgradu i ubio je, podsjeća Deutsche Welle. Navodno je pti tome imao podršku nekih članova policije. U kolovozu ove godine uhićen je Dmitrij Pavljučenkov, koji je navodno organizirao likvidaciju novinarke. Tako barem tvrdi Vladimir Markin, glasnogovornik tima istražitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni urednik Novaje gazete Dmitrij Muratov pozdravlja odluku vlasti da Pavljučenkova ne tretiraju više kao svjedoka, nego kao osumnjičenika, ali kritizira što još nije razjašnjeno tko je naručio ubojstvo. List Komersant tvrdi da je Pavljučenkov tijekom saslušanja odao ime naručitelja ubojstva. List tvrdi da uhićeni ne isključuje mogućnost da iza svega stoji oligarh Boris Berezovski koji je ovim ubojstvom želio nanijeti štetu tadašnjem predsjedniku Putinu.

Berezovski je oštar kritičar Vladimira Putina. On već deset godina živi u egzilu u Londonu. U Rusiji ga traže zbog korupcije i pranja novca. Berezovski je više puta pokušavao utjecati na politiku u Rusiji i pozivao na rušenje Putinove vlade.

Vlasti odbacuju mogućnost da postoji veza između Berezovskog i ubojstva Politkovskaje. Mnogi novinari i aktivisti organizacija za ljudska prava također ne vjeruju u umiješanost Berezovskog. Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Rusiji Ljudmila Aleksejeva smatra da su optužbe protiv Berezovskog besmislene. Ona kaže da Politkovskaja nije stajala na putu Berezovskom, mada ni njega ne smatra anđelom. Tvrdi da iza takvih nagađanja stoje istražni organi koji pokušavaju skrenuti pozornost sa stvarnih naručitelja ubojstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara