Pet slovenskih ribarica ribarilo u hrvatskim teritorijalnim vodama

PET SLOVENSKIH ribarica ribarilo je danas između 5:50 i 14:08 sati južnije od crte razgraničenja u Savudrijskoj vali, u hrvatskim teritorijalnim vodama, doznaje se od glasnogovornika Policijske uprave istarske Roberta Pavlekovića.

Prva je slovenska ribarica, oznaka 33 PI, u hrvatske vode ušla rano jutros u 5:50 sati i ribarila je na 4,2 nautičke milje južnije od crte razgraničenja.

Druga slovenska ribarica, oznake 20 PI, i treća, oznake 18 PI, u hrvatske su vode ušle između 6:05 i 6:10 sati i ribarile su na pozicijama od 5,3 i 5,35 nautičkih milja južnije od sredine zaljeva.

Ribarice su, nakon obavljenog posla, hrvatske vode napustile i uputile se prema Sloveniji u 7:16 i 7:17 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska pomorska policija upozorila je slovenske ribare da se nalaze u hrvatskim vodama, te ih zamolila da ih napuste, što su oni i učinili, ali tek nakon izlovljavanja ribe, rekao je glasnogovornik PU istarske Pavleković.

Također je izvijestio da su još dvije slovenske ribarice izlovljavale ribu u hrvatskom dijelu Savudrijske vale rano poslijepodne između 13 i 14:08 sati, "ali se, zbog sumaglice, nije moglo utvrditi koliko su duboko bile u našim teritorijalnim vodama".

Potpredsjednik Ceha ribara Bujštine Danilo Latin u izjavi Hini rekao je pak da su te dvije slovenske koćarice, a riječ je o koćaricama izolskog "Delamarisa" - Ribi 1 i Ribi 2, koćarile na udaljenosti od 0,5 nautičkih milja, odnosno svega 700 metara od savudrijske obale.

"Time ne samo da su ribarile u našem moru, već su prekršile i hrvatske zakone koji koćaricama zabranjuju koćarenje unutar jedne nautičke milje od obale", istaknuo je Latin, zaključivši kako se "Slovencima očigledno sve dopušta".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara