Petersen poziva Srbiju da odustane od poziva za bojkotom izbora na Kosovu

NOVI voditelj Misije UN-a na Kosovu Soeren JessenPetersen u ponedjeljak je zatražio od Srbije da potakne kosovske Srbe da izađu na parlamentarne izbore u listopadu, tražeći od nje da odustane od svog poziva za bojkotom.

"Apsolutno je ključno ako želimo multietničko Kosovo...da kosovski Srbi dobiju šansu da sudjeluju na kosovskim izborima", rekao je Petersen na konferenciji za novinare.

Danski diplomat obratio se novinarima po završetku svog prvog posjeta Beogradu nakon što je preuzeo dužnost voditelja UNMIK-a prije dva tjedna.

Beograd je prošlog mjeseca pozvao kosovske Srbe da bojkotiraju izbore koji se trebaju održati 23. listopada osim ako njihova sigurnost bude zajamčena prihvaćanjem plana decentralizacije.

Petersen je obećao da će se taj plan razmotriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međunarodna zajednica i Kontaktna skupina spremne su dati Beogradu šansu da objasni svoj plan", rekao je Petersen koji će u utorak u Berlinu razgovarati s predstavnicima Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Rusije.

"Očekujem da Kontaktna skupina zauzme stajalište o planu Beograda o decentralizaciji i predstavi ga u petak vlastima u Beogradu", naglasio je.

(Hina) xtman ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara