Peti saziv Hrvatskog sabora imat će 152 zastupnika

Peti saziv Hrvatskog sabora imat će 152 zastupnika
PREMA zadnjim podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) od danas u 10 sati obrađena su sva biračka mjesta u deset izbornih jedinica, dok je u 11. za dijasporu ostalo prebrojiti još jedno mjesto, a u 12. izbornoj jedinici za pripadnike manjina po nekoliko biračkih mjesta.

Po tim podacima, a po neslužbenim izračunima peti saziv Hrvatskog sabora imao bi 152 zastupnika od kojih su 27 žene.

To je tri manje, nego li što ih je bilo na početku prethodnog saborskog saziva 2000. i sedam manje nego na njegovu kraju.

Tijekom četvrtog saborskog saziva broj zastupnica je porastao na 34 jer su s lista zamijenile svoje muške kolege koji su prestali obnašati zastupničku dužnost.

Po neslužbenim podacima od ukupno 66 zastupnika koliko će ih u novom sazivu imati HDZ, osam je zastupnica.

Najviše zastupnica ima SDP, odnosno od ukupno 31 zastupnika te stranke, 11 je zastupnica.

Od HSS-ovih 10 zastupnika dvije su žene, jedna je ušla u Sabor sa stranačke liste, a jedna iz izborne jedinice za nacionalne manjine. Ta je zastupnica ujedno i jedina žena među osam zastupnika nacionalnih manjina.

Dvije zastupnice od ukupno 10 zastupnika imat će HNS.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po jednu zastupnicu ima HSP koji ukupno ima osam zastupnika, IDS od svojih četiri, HSLS jednu od 2 zastupnika, dok će DC s jednim mandatom predstavljati zastupnica.

Na kraju prošlog saborskog mandata raspuštenog 17. listopada ove godine bilo je 16 zastupnica SDP-a, šest HDZ-a, po tri zastupnice HSLS-a i HSS-a, te po jedna iz HB-a, Libre, HNS-a, DC-a, IDS-a te jedna nezavisna.

Inače, 16 zastupnica iz prošlog saziva izborile su se i za zastupničko mjesto u novom sazivu.

HDZ-ovka Marija Bajt jedina je zastupnica koja je u Saboru u svim sazivima od 1990.

Po zadnjim podacima DIP-a u 11. izbornoj jedinici za dijasporu HDZ je osvojilo 57,89 posto glasova i po neslužbenim izračunima samo će s njegove liste u Sabor ući četiri zastupnika, pa će ih ukupno imati 66.

Uz već navedene stranke u novom će saborskom sazivu biti i tri zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i jedan zastupnik Hrvatske demokratske seljačke stranke (HDSS).

Inače, u nedjelju 23. studenoga ponovit će se izbori za biračko mjesto Gudci u Velikoj Gorici. Riječ o malom broju birača čije glasovanje ne može bitno utjecati na ukupne rezultate parlamentarnih izbora.

U proteklih nekoliko dana web stranice DIP-a posjetilo je 121 tisuća web posjetitelja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara