Petnaestorica za nastavak inspekcija u Iraku

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije pozvali su u ponedjeljak u Bruxellesu Irak da nastavi surađivati s inspektorima UN-a u Iraku, ali nisu govorili o roku koji će biti dan Bagdadu, kaže se u prihvaćenim zaključcima.

Petnaestorica ´pozdravljaju namjeru (inspektora) da nastave i intenziviraju operacije´ u Iraku, kaže se u zaključcima ministara koje je podijelilo grčko predsjedništvo EU.

Ministri se nisu izjasnili o potrebi donošenja druge rezolucije UN-a kojom bi bila dopuštena uporaba sile protiv Iraka, ali su potvrdili ulogu Vijeća sigurnosti UN-a u provedbi rezolucije 1441 o razoružanju u Iraku.

´Odgovornost Vijeća sigurnosti u održanju mira i međunarodne sigurnosti treba biti poštivana´, naglašavaju ministri, istodobno inzistirajući na temeljnoj važnosti sprječavanja širenja oružja za masovno uništenje.

Petnaestorica su pozvala iračke vlasti da podastru dokaze o ´punoj i aktivnoj suradnji´ s inspektorima za razoružanje UN-a. ´Iračke vlasti trebaju imperativno dati inspektorima, bez odgode, sve dodatne i cjelokupne informacije o pitanjima koje je postavila međunarodna zajednica´, kaže se u zaključcima ministara.

Oni su pozdravili namjeru inspektora da ´nastave i intenziviraju svoje operacije´ što je po ocjeni diplomata najviše što su ministri mogli reći u smislu podupiranja francuskog i njemačkog zahtjeva da se inspektorima da više vremena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hans Blix, izvršni direktor Komisije za kontrolu, inspekciju i nadzor UN-a i Mohamed ElBaradei, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju trebaju u 15,30 po GMT-u predstaviti izvješće o Iraku u New Yorku pred Vijećem sigurnosti.

Iako su se ministri složili u zaključcima da inspektorima treba dati još vremena, oni su ipak bili podijeljeni u tome koliko vremena još može Bagdadu biti na raspolaganju te stoga to u završnom tekstu nije ni objašnjeno, kažu diplomati. Također, dodaju, Petnaestorica su podijeljena i oko nužnosti donošenja druge rezolucije.

Britanija i SAD pridržavaju si pravo na djelovanje i bez druge rezolucije UN-a, bojeći se da bi na njezino prihvaćanje Rusija ili Francuska mogle staviti veto.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer čija se vlada čvrsto protivi ratu protiv Iraka, pozdravio je zaključke EU-a.

´To je jasni tekst koji kaže da se Irak mora razoružati i jasna potpora inspektorima UN-a koji trebaju imati dovoljno vremena´, rekao je Fischer na konferenciji za novinare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara