Petru Selemu Zlatna medalja i Povelja grada Pariza

Za nedavnog službenog boravka izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parizu, po pozivu francuske Nacionalne skupštine, saborskom zastupniku Petru Selemu uručena je Zlatna medalja i Povelja Grada Pariza koje mu je zbog vrijednog doprinosa kulturnom i umjetničkom životu francuske metropole dodijelio gradonačelnik Pariza.

Priznanje je Selemu uručeno na svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu, priopćeno je danas iz Hrvatskog sabora.

U obrazloženju koje je iznio pariški dogradonačelnik za kulturne poslove Patrick Bloche, ističu se uz ostalo posebne zasluge laureata za uspostavu i djelovanje Kazališta Europe - Od?ona u razdoblju od 1983. do 1989.

Uz Giorgia Strehlera, Selem je bio jedan od onih koji su u tom pariškom kazalištu promicali ideju kulturno ujedinjene Europe, ali ujedinjene na poštivanju različitosti i kulturalnih i jezičnih posebnosti svake pojedine nacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je istaknuto njegovo značenje u promicanju pariške i francuske kazališne umjetnosti i to kroz brojne režije francuskih autora, od Claudela i Camusa do svjetske kazališne praizvedbe Brucknerova "Gorkog mjeseca".

Predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem u zahvali je uz ostalo kazao, da je između njega i Pariza uspostavljena uzbudljiva veza još od studentskih dana, kada je iz Strasbourga autostopom odlazio u Pariz, u kazalište na Trocaderu gledati predstave Jeana Vilara i G?rarda Philippea.

Svečanosti su nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks koji je predvodio saborsko izaslanstvo u Parizu, hrvatski veleposlanik u Francuskoj Božidar Gagro, brojni kulturni djelatnici i članovi hrvatske kulturne kolonije u Parizu.

(Hina) pp ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara