Picula 14. i 15. svibnja na sjednici Ministarskog odbora Vijeća Europe

MINISTAR vanjskih poslova Tonino Picula sudjelovat će 14. i 15. svibnja na zasjedanju Ministarskog odbora Vijeća Europe u Strasbourgu na kojem će se raspravljati o budućoj ulozi te organizacije u Europi bez crta podjele i osiguranju učinkovitosti Europskog suda za ljudska prava.

Ministri vanjskih poslova 45 država članica Vijeća Europe na svom će 112. zasjedanju također raspravljati o održavanju trećeg sastanka na vrhu Vijeća Europe, aktivnostima Vijeća u borbi protiv trgovine ljudima, promicanju slobodnog kretanja ljudi u proširenoj Europi i borbi protiv terorizma, najavilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Okupljeni šefovi diplomacija u neformalnom dijelu sastanka razgovarat će o implikacijama poslijeratne obnove Iraka za međunarodnu zajednicu, uz sudjelovanje zamjenice glavnog tajnika UN-a Louise Frechette i generalnog direktora Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Brunsona McKinleya, priopćeno je iz tajništva Vijeća Europe.

Očekuje se da će ministar Picula na skupu potpisati Konvenciju o kontaktima vezanima uz djecu te da će na marginama sastanka održati nekoliko bilateralnih susreta, navodi se u priopćenju MVP-a.

Uz spomenutu konvenciju, na zasjedanju Ministarskog odbora bit će otvorena za potpisivanje još dva pravna instrumenta Vijeća Europe -Protokol o izmjenama Europske konvencije o suzbijanju terorizma i dodatni protokol Konvencije kaznenog prava o korupciji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasjedanje će se održati pod predsjedanjem malteškog ministra vanjskih poslova Joea Borga, a na kraju skupa predsjedanje

Ministarskim odborom preuzet će njegov kolega iz Moldove Nicolae

Dudau, koji će predstaviti program za idućih šest mjeseci.

Vijeće Europe najstarija je europska politička organizacija osnovana 1949. s ciljem obrane ljudskih prava, parlamentarne demokracije i vladavine prava na Starom kontinentu.

Od njegovih 45 članica, 21 je bivša komunistička država srednje i istočne Europe pa je od 1989. godine djelovanje Vijeća uglavnom vezano uz pomoć i nadzor u provedbi i konsolidaciji političkih i ustavnopravnih reformi u novim postkomunističkim demokracijama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara