Picula i Mazaheri potpisali sporazum o dvostrukom oporezivanju

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula i iranski ministar gospodarstva i financija Tahmazab Mazaheri potpisali su u utorak u Teheranu Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, čime je hrvatski šef diplomacije završio prvi radni dan posjeta Iranu.

Nakon osmogodišnjeg vakuuma riječ je zapravo o prvom službenom posjetu nekog hrvatskog ministra vanjskih poslova ovoj 65-milijunskoj zemlji, petoj u svijetu po proizvodnji nafte i drugoj po zalihama plina a koja je danas, nakon američko-britanske vojne intervencije u susjednom Iraku i svrgavanja režima Sadama Huseina, u posebno osjetljivom okruženju.

"U svakom slučaju promjena režima u Iraku otvara vrata i Iranu", kazao je u razgovoru s novinarima ministar Picula.

"U ovom trenutku čini se jedna od zanimljivih ideja da zajedno s Iranom sudjelujemo o određenim projektima obnove i izgradnje susjednog Iraka. Da li je to moguće, pokazati će se vrlo brzo", rekao je.

Ministra Piculu primio je i predsjednik države, zagovornik reformi i otvaranja islamske republike prema svijetu, Mohamad Hatami, koji bi, prema najavama, do kraja svog drugog mandata (započetog 2001.) trebao hrvatskome predsjedniku Mesiću uzvratiti posjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Picula uručio je u utorak poslijepodne predsjedniku iranskog parlamenta Mehdiju Karubiju poziv predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića za posjet Hrvatskoj.

"Prihvatio sam poziv, i naravno doći ću u posjet vašoj zemlji", kazao je u kratkoj izjavi novinarima Karubi.

Taj bi posjet, prema najavama, trebao biti realiziran u zadnjem tromjesečju 2003. godine.

"Mi parlamentarci pridonijet ćemo promicanju i jačanju bilateralnih veza na svim područjima suradnje", rekao je Karubi.

Hrvatski ministar vanjskih poslova održat će u srijedu predavanje

na institutu za međunarodne odnose i sastat će se s ministrom ceste i transport Ahmadom Horramom, čime završava njegov posjet Iranu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara