PICULA: NIZOZEMSKA PODRŽAVA ULAZAK U EU

Nizozemska će obavijesti Europsku komisiju o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i EU čim dobije službene dokumente Haškog suda vezane za slučaj generala Janka Bobetka, rekao je u utorak hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula stigavši u Bruxelles nakon jučerašnjeg posjeta Nizozemskoj.

Nizozemska je vlada nedavno odbila službeno obavijestiti Europsku komisiju o ratifikaciji SPP-a u oba Doma parlamenta, u očekivanju raspleta slučaja Bobetko.

U međuvremenu Haški sud je odlučio suspendirati zahtjev za Bobetkovim dolaskom u Haag nakon što je liječnički tim potvrdio da mu bolest onemogućuje putovanje. SSP trebaju ratificirati sve članice EU-a prije njegovog službenog stupanja na snagu.

Picula je rekao kako je nizozemskom ministru vanjskih poslova Jaapu De Hoopu Schefferu pojasnio ne samo hrvatska stajališta u vezi slučaja Bobetko već i općenito glede suradnje s Haškim sudom. On je rekao da je tijekom razgovora izražena potpora Nizozemske hrvatskoj politici, za koju je ocijenjeno da pridonosi stabilnosti političkih prilika na jugoistoku Europe.

Ministar Picula će se tijekom boravka u Bruxellesu pridružiti predsjedniku Stjepanu Mesiću koji se u glavnom belgijskom gradu nalazi u dvodnevnom radnom posjetu. Očekuje se također da će se sastati s belgijskim ministrom vanjskih poslova Louisom Michelom, te s njim razgovarati o bilateralnim temama i pitanjima koja se trenutačno nalaze u središtu pozornosti međunarodne javnosti, posebice o iračkoj krizi.

Vezano za Irak, Picula je rekao kako hrvatsko potpisivanje dokumenta tzv. Vilniuske skupine zemalja kandidata za NATO, u kojemu se izražava potpora SAD-u vezano za iračku krizu, ´nije ničim dovelo u pitanje´ hrvatsku poziciju spram EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara