Picula o borbi protiv prijetnji općoj sigurnosti

DEMOKRATSKE vrijednosti, razvoj institucija, gospodarski napredak, transparentnost i suradnja ključni su čimbenici u borbi protiv prijetnji općoj sigurnosti, rekao je u petak u Portu hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Ministar Picula je to rekao u govoru na 10. ministarskom sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, kojim je, baš kao i prije godinu dana u Bukureštu, imao čast otvoriti prvu plenarnu sjednicu Vijeća ministara.

´Tijekom prošle godine svijet je pokušavao pronaći način da se što uspješnije nosi s novim prijetnjama općoj sigurnosti, pogotovu onim međunarodnog terorizma´, rekao je Picula u govoru, istaknuvši kako su složene veze između terorizma i slabih država, te politička i gospodarska korupcija, taj zadatak učinile još težim.

Nove prijetnje sigurnosti, prema Piculinim riječima, potvrdile su nužnost sveobuhvatnog pristupa sustavu sigurnosti koji od svog postanka njeguje upravo OESS svojom trodimenzionalnom sturukturom.

Zbog toga je pozdravio osnivanje godišnje Konferencije o sigurnosti, novog mehanizma kojim će OESS svakog ljeta pokušati procijeniti stanje sigurnosti na području svojega članstva i dati smjernice budućeg djelovanja.

Osim o potrebama borbe protiv terorizma Picula je u govoru naglasio kako su stabilnost i prosperitet neke zemlje usko povezani sa stabilnošću i prosperitetom njezina neposrednog susjedstva. Zbog toga je ministre OESS-a upoznao s činjenicoma da je sa SRJ postignut dogovor o privremenom režimu u području poluotoka Prevlake, a podsjetio ih je i na nedavno potpisivanje četverostranog Sporazuma između Slovenije, Bosne i Hercegovine, SRJ i Hrvatske o upravljanju i suradnji u području toka rijeke Save.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´To su samo dva primjera zrelosti naših demokracija i dokaz da se naši međunarodni partneri mogu i trebaju prije svega osloniti na nacionalne vlade i lokalne demokratske institucije koje su sposobne zajamčiti mir i ostvariti prosperitet na europskom jugoistoku´, rekao je Picula u govoru na ministarskom sastanku u Portu.

U dijelu govora o hrvatskim euroatlantskim ambicijama, Picula je naglasio kako je najbolji način da se pomogne zemljama u regiji taj da im se omoguće instrumenti koji odgovaraju njihovim specifičnim potrebama i situacijama.

´U slučaju Hrvatske mi bismo voljeli dovesti na višu razinu odnose s EU, kako bismo bili sposobni iskoristiti instrumente koje nudi kandidatura za članstvo´, kazao je Picula.

Hrvatski ministar također je rekao da je zemljama koje još nisu članice EU-a i NATO-a OESS mjesto koje omogućuje izravni kontakt s demokratskim procesima i uključivanje u njih, što je, kako je ocijenio, ´jedini način da se međusobno razumiju, da se prilagode i nauče zajednički djelovati na osiguravanju zajedničke budućnosti´.

´Posebno pozdravljamo planove da se intenziviraju aktivnosti u trećoj, ekonomskoj dimenziji OESS-a, i da se u praksi pokuša uravnotežiti sve tri dimenzije, budući da su jednako važne za koncept zajedničke sigurnosti´, naglasio je hrvatski ministar vanjskih poslova tijekom govora kojim je otvorio 10. sastanak Vijeća ministara OESS-a u Portu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara